I dag handlar ledarkollen om kampen mot plastindustrin, om handelskriget med USA, om bankerna och om en riksdagsledamot som leker rebell. Och så om fotboll…

ANNONS

PS Ledarkollen – Varje dag läser, sammanfattar och serverar Dagens PS de viktigaste och mest intressanta ledarsidorna – både i Sverige och internationellt. 

Kampen mot plast

Intressant när DI skriver om det behövs en ny lag som förbjuder plast i engångsförpackningar och dylikt: ”I Sverige är engångsartiklar fortfarande tillåtna, men en pågående statlig utredning kan ändra på det och redan denna månad förbjöds mikroplaster i schampo och tandkräm. Att kampen mot skräpet blivit global rörelse är utmärkt. Samtidigt finns en risk att politiker och företag missar skogen för alla plastprydda träd. Ska problemen lösas krävs inte i första hand att plastanvändandet minskar, utan att det blir smartare.”

Bankerna måste skärpa sig

Expressen skriver om bankernas ansvar när det gäller den egna (och vår) säkerhet: ”Få är lika uppfinningsrika som kriminella. Även den teknikintresserade har svårt att hänga med i svängarna. Att mejl kan komma från en annan adress än den som uppges vet nog många, men att samma sak gäller för telefonsamtal är knappast självklart för allmänheten. Bankerna måste skärpa säkerheten i sina betalsystem, och bära ansvaret för att åtgärderna fungerar. Annars urholkas tilltron till det finansiella systemet.”

Veronica Palm leker rebell

ETC låter politikern Veronica Palm (S) leka rebell på ledarplats. Under rubriken Låt bränderna bli början på ett annat samhälle skriver hon: ”Nu är ju inte jag revolutionär och har aldrig trott på att det i längden kan byggas något gott ur elitistisk plötslig samhällsomstörtning. Men det innebär inte att jag inte strävar mot en annan samhällsordning. Tvärt om. Det är hög tid för ett annat sätt att organisera välståndet så vi både fördelar våra resurser jämlikt och inte utarmar det enda jordklot vi har. För detta krävs eget ansvar, men också strukturella reformer.”

Amerikansk bullshit

DN skriver om tullarna och det internationella politiska spelet: ”Att tullarna motiveras av säkerhetsskäl är, för att låna ett amerikanskt uttryck, ”bullshit”. Amerikansk stål- och aluminiumimport sker mest från allierade länder som EU, Kanada, Sydkorea och Mexiko.I sina lynniga svängningar kring vilka länder som ska omfattas och inte, har Donald Trump dessutom demonstrerat att tullarna är ogenerade försök att omförhandla och diktera handelsvillkor.”

ANNONS
ANNONS

Dagens Snackis: Ja, jag är part i målet. Jag håller på Roma. Jag älskar laget hela vägen in i hjärteroten. Få har brunnit mer för italiensk fotboll än undertecknad, ibland på ett rent plågsamt passionerat sätt… Men ändå. Detta att en svensk målvakt värvas av en av Europas bästa klubbar (semifinal i CL i våras) och till ett land och en liga som själva är världskända för att få fram bra målvakter, det är stort. Lycka till Robin Olsen. Och välkommen till världens vackraste stad, klubb och liga.