Dagens ledarkoll kastar sig mellan skogsbränder och AI. Det handlar också om en regerings eftermäle, och om Centern. Och så om varför alla hinner före regeringen.

ANNONS

PS Ledarkollen – Varje dag läser, sammanfattar och serverar Dagens PS de viktigaste och mest intressanta ledarsidorna – både i Sverige och internationellt. 

Skogsbränderna och den politiska skammen

DI påminner om skogsbränderna som härjade för några år sedan: ”Precis som för fyra somrar sedan rasar i Sverige just nu svåra skogsbränder. 2014 förhärjades de västmanländska skogarna, den här gången tycks elden lös snart sagt överallt. Då liksom nu var det valår och enkla politiska poäng fanns att plocka. Medan moderata justitieministern Beatrice Ask i augusti 2014 besökte räddningspersonal i Sala, kallade Miljöpartiets språkrör Åsa Romson till presskonferens och undrade varför regeringen förlitade sig på brandbekämpningsflyg från Italien i stället för att införskaffa egna.”

En regerings eftermäle

GP skriver om skattepolitiken: ”Snart är mandatperioden över. Regeringen Löfven kommer att bli ihågkommen för att den lyckades sitta kvar trots både en nedröstad budget och Transportstyrelseskandalen. Däremot går  Löfven inte till historien som en ekonomisk reformator. Detta trots att förändringar i världsekonomin har ställt Sverige i skärpt konkurrens med omvärlden. Allt från företag till nyckelmedarbetare kan snabbt flytta ifall regelverken inte går i takt med exempelvis den hastiga digitaliseringen.”

AI är framtiden

Aftonbladet vidgar perspektiven och skriver om den nya tekniken, den artificiella intelligensen: ”Artificiell intelligens är framtiden. Om den blir dystopisk eller utopisk avgörs nu av politikens förhållningssätt. Vill vi ha bra AI ska vi satsa på forskning, transparent utveckling och förhindranden av monopol. Görs det ordentligt kan AI hjälpa oss med allt från sjukvård till skogsbränder.”

Centern och verkligheten

NSD skriver om Centerpartiet: ”Det är en lätt och tacksam uppgift att säga precis vad väljarna vill höra. Men som Centerpartiet redan flera gånger har fått erfara, är det inte lika lätt att sedan ta ansvar för att genomföra allt det man har lovat. Om något parti i svensk politik förknippas med ordet ”svekdebatt” så är det just Centern – och nu har vi kommit så långt att vi måste konstatera att det inte är en slump att det händer just dem.”

ANNONS
ANNONS

Dagens Snackis: Varför hinner alltid alla andra (inklusive Kungen) före landets regering när det handlar om att hylla alla brandmän och frivilliga hjältar som kämpar med skogsbränderna runt om i Sverige?