Dagens mellandags-koll handlar om fyra år sedan DÖ, den svenska skolan och vad som händer när ansvaret över kommunal belysning flyttar.

ANNONS

PS Ledarkollen – Varje dag läser, sammanfattar och serverar Dagens PS de viktigaste och mest intressanta ledarsidorna – både i Sverige och internationellt. 

Fyra år sedan DÖ

DI minns en intressant politiskt i december i december för fyra år sedan: ”Fem bistra partiledare och två ännu bistrare språkrör presenterade på onsdagen för fyra år sedan Decemberöverenskommelsen på en presskonferens i Riksdagshuset. Det nyss utannonserade extravalet ställdes in. Den parlamentariska krisen löstes med att största konstellation skulle regera och budgetera med passivt stöd av den mindre.”

Svår läge i den svenska skolan

Expressen skriver om situationen i skolan: ”Lärarna känner sig nu sönderstressade och plågade av otillräcklighetsskuld. Det är ingen unik berättelse, tyvärr. Men den är hårresande. I en helt ’inkluderad’ klass förutsätts det att läraren ska hinna stödja elever med diagnoser, kriga mot bråkstakar och hitta sätt att kommunicera med nyanlända som varken talar svenska eller engelska, samt hitta studiematerial på deras eget språk.  Dessutom ska läraren förstås göra ännu en sak, nämligen undervisa det flertal som inte ingår i någon av de inkluderade grupperna. Det är helt upp och ner. Skolan har en unik, oersättlig uppgift: utbildning. Vi har skolplikt och satsar stora resurser därför att inget utvecklat land kan fortleva utan utbildade medborgare. Allt annat kommer på andra plats.”

Kommunal belysning

Borås Tidning är bra på att hitta angelägna närliggande diskussioner: ”När ansvaret för kommunal belysning på det statliga vägnätet flyttar från kommunerna till Trafikverket kan resultatet bli att svenska landsbygder förlorar mycket av sin vägbelysning.”

ANNONS
ANNONS

Dagens Snackis:

Det borde finnas en kurs där alla får lära sig att vara ledig. Jag är extremt dålig på det. Trots det blev julen, med barn och hustru, värdig och stillsam.