EU:s ledare har enats om ett nytt datum för brexit, rapporterar medier.

ANNONS

Storbritannien får fram till halloween på sig att förbereda utträdet ur EU.

”Det betyder ytterligare sex månader för Storbritannien att hitta den bästa tänkbara lösningen”, skriver EU-rådets ordförande Donald Tusk på Twitter.

Det var strax efter midnatt som beskedet kom att britterna får respit fram till den 31 oktober administrera brexitprocessen.

”Jag kommer nu träffa premiärminister Theresa May för den brittiska regeringens godkännande”, twittrar Donald Tusk men framhåller samtidigt att datumet är flexibelt – britterna har möjlighet att lämna EU tidigare.

Landet hänger endast kvar så länge som det krävs.

”EU har beviljat vårt huvudsakliga önskan om möjligheten till ett tidigare utträde vid en förlängd brexit”, säger Storbritanniens premiärminister Theresa May och tillägger att brexit kan ske redan den 1 juni.

Det förutsätter dock att ett sådant avtal godkänns under de tre första veckorna i maj. Om det blir klart behöver inte Storbritannien delta i EU-valet, enligt May.

ANNONS
ANNONS

Att brexit förlängs beror främst på att politikerna ska få möjlighet att komma överens i de förhandlingar som pågår mellan den konservativa regeringen och oppositionen.

Men Theresa May har det kämpigt på hemmaplan. Ekot i Sveriges Radio rapporterar att May blir utbuad och att hon bör avgå i förtid efter nattens besked från EU-ledarna om att britternas tidsfrist för EU-utträdet förlängs. Kritiken handlar bland annat om att Storbritannien därmed kan tvingas delta i EU-valet i slutet av maj.

”Många av hennes EU-kritiska partikamrater anser att hon borde meddela sin avgång så fort som möjligt eftersom hon tidigare sagt att hon inte varit beredd att skjuta upp EU-utträdet längre än till den 30 juni”, konstaterar Ekot.