Klart med Eliassons öde

Uppdaterad: 20 jan. 2017Publicerad: 20 jan. 2017
Dan Eliasson får sitta kvar som rikspolischef. (Foto: TT)

Som DagensPS.se tidigare berättat har Dan Eliasson – åtminstone i den allmänna opinionen – länge hängt löst.
För en tid sedan skrev vi, med hänvisning till magasinet Paragraf, att Eliasson sannolikt skulle få kicken vid nyår.

ANNONS
ANNONS

Hans roll som rikspolischef har ifrågasatts starkt från flera håll, bland annat har Moderatledaren Anna Kinberg Batra (M) krävt att ansvarige ministern Anders Ygeman (S) sparkar Dan Eliasson.

Men nu säger Anders Ygeman – efter ett möte på morgonen med Dan Eliasson – att han har fortsatt förtroende för honom som rikspolischef, även om han tycker att polisens resultat “är för dåligt”.

Dock finns det “ljuspunkter”, enligt Ygeman.

Han uppger att regeringen satt ihop en stab av åklagare som nu ska hjälpa polisen att lösa brott, “rensa böckerna”, som han säger.

Statistiken som i dag finns över polisens arbete är milt uttryckt alarmerande. Under de första elva månaderna 2016 klarade polisen upp 10.000 färre brott än under samma period 2015, har Aftonbladet tidigare rapporterat.

“Vi är inte alls nöjda”, kommenterade Mats Löfving, chef för den Nationella operativa avdelningen, siffrorna i tidningen.

De senaste fem åren har andelen uppklarade brott fallit – från 18 till 14 procent, konstaterar Sydsvenska Dagbladet i Malmö, den stad som är tyngst belastad med kriminella uppgörelser och mord, vilket fått polisen där att ropa på hjälp och be om resursförstärkningar från andra polisdistrikt.

Här är mer dramatisk statistik som vittnar om hur allvarlig poliskrisen i Sverige är:
2011 redovisade polisen 209.585 förundersökningar till åklagare.
I fjol, 2016, lämnade polisen över 145.365 brottsutredningar till åklagare.

Det rör sig om ett tapp på 30 procent och Anders Ygeman har tidigare deklarerat att om ingen förbättring sker till årsskiftet väntar kraftfulla åtgärder.

Men nu uppger alltså Anders Ygeman att Dan Eliasson får fortsätta leda polisarbetet i landet.

“Vi har diskuterat vilka kraftåtgärder som ska vidtas”, säger Ygeman.

“Han (Dan Eliasson, reds.anm) har redovisat en plan för att vända utvecklingen, och jag tror att det i det här läget vore ett misstag att byta ut rikspolischefen”

Anders Ygeman hävdar att han inte har någon anledning av att måla upp en förskönande bild av polisen. Han medger att läget är ansträngt inom organisationen, som stöpts om “under en turbulent tid”, som han uttrycker det med hänvisning till det ökade trycket på polisen som en effekt av gränskontrollerna, terrorhot, brottslighet och skjutningar.

Dan Eliasson utsågs av regeringen som rikspolischef den 20 november 2014.

Den 1 januari 2015 tillträdde han tjänsten, som han nu blir kvar på – trots stormen av kritik.

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS