Dagens PS

Juholt orolig: Risk för diktatur i Sverige

Svenska Dagbladet har träffat ex-partiledaren Håkan Juholt (S) som är ny ambassadör på Island. (Foto: TT)
Svenska Dagbladet har träffat ex-partiledaren Håkan Juholt (S) som är ny ambassadör på Island. (Foto: TT)
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 16 okt. 2017Publicerad: 16 okt. 2017

”Det är så in i helvete sorgligt”, säger den tidigare S-toppen och målar upp en dyster bild av framtida Sverige.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Svenska Dagbladet har träffat den tidigare Socialdemokratiske partiledaren Håkan Juholt på Island. I ett stort reportage talar ex-toppen ut om det nya livet som ambassadör i landet och om det intensiva mediedrevet som tvingade bort honom från partiets högsta post 2012.

I en passage i intervjun ger Juholt en dyster bild av Sverige för SvD:s Hannes Delling, som han menar går mot en avveckling av demokratin .

”Hur gammal är din son? Fyra? När han är gammal kommer han inte att leva i en demokrati utan i en teknokrati, eller en diktatur. Det är så in i helvete sorgligt. Jag är ledsen att säga det, men jag är 100 procent säker.”

Med diktatur menar Håkan Juholt nödvändigtvis inte ”rullande stridsvagnar på Sergels torg”, understryker han. I stället tror han Sverige går från ett medborgarstyrt samhälle till ett där en elit av experter står vi rodret, där ideologier blir allt mindre viktiga och där färre vill bli folkvalda.

Juholt, som berättar att han inte planerar att besöka Sverige under sina kommande år på Island, är mycket allvarlig, enligt Svenskans artikel.

”Visst, jag ser en risk att det kan bli diktatur på sikt.”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS