Magdalena Andersson ser med oro på Katalonien-krisen.

ANNONS

”Om det får ekonomiska konsekvenser för euroområdet kan det också påverka Sverige”, säger finansministern till Nyhetsbyrån Direkt och pekar på de politiska och mänskliga riskerna.

Magdalena Andersson gjorde uttalandet på väg in till tisdagens ekofinmöte, där bland annat internetjättarnas skatteförmåner står på agendan.

Ekofinmötet ska på nytt diskutera hur Google, Amazon och Facebook ska beskattas. Som det är nu betalar dessa giganter knappt någon skatt alls i EU.

Den svenska regeringens inställning är att det här arbetet bör ske globalt genom OECD, vilket enligt Magdalena Andersson fått ”tydlig uppbackning” i EU-nämnden.

Enligt Nyhetsbyrån Direkt tillhör Sverige ”en minoritet EU-länder som går emot att EU ska gå före. Bland övriga skeptiker finns Danmark, Finland och lågskatteländerna i EU, Luxemburg, Malta, Irland och Cypern”.

ANNONS
ANNONS

Magdalena Andersson anser att Sverige – som är ett stort exportland – kan förlora skatteintäkter om beskattningsprincipen ändras, men bakom förslaget i EU står stora länder som Frankrike, Tyskland, Italien och Spanien, framgår det.

Magdalena Andersson oroar sig för vad de internationella reaktionerna blir om EU agerar på egen hand på området. Och finansministern framhåller att det inte bara handlar om USA:s reaktion.