Dagens PS har tidigare skrivit om Ericssons massuppsägningar av anställda i Sverige och om Ericssons katastrofala kvartalsrapport efter en rad misslyckade företagsköp.

ANNONS

Nu handlar det om strängt religiösa Saudiarabien där det milt uttryckt är tufft för kvinnor att göra karriär, vilket TT uppmärksammar i ett reportage som bland annat publiceras av tidningen Metro. Nyhetsbyrån har träffat kvinnor som jobbar för den svenska telekomjätten Ericsson i Riyad.

Kvinnorna är tekniskt universitetsutbildade men berättar om hur männen i början ifrågasatta deras kompetenser och hur de hela tiden tvingades bevisa sina kvalifikationer med övertidsarbete och genom att utföra skräpsysslor.

Saudiska kvinnor tillåts heller inte köra bil utan är beroende av skjuts från män. Dessutom står alla kvinnor i landet under manligt förmyndarskap, oberoende av yrkesstatus.

”Det är absurt att läkare och professorer måste be om lov för att ansöka om pass eller resa utomlands, ibland av sin son!”, säger Huda, en av kvinnorna som TT träffat.

På Ericsson i Riyad finns en särskild kvinnoavdelning som rymmer de få 19 kvinnor av 1.000 anställda som jobbar på företaget i Saudiarabien.

”Så fort vi kommit innanför dörren till denna avskärmade zon drar de abayorna över huvudet, och sjalar och niqaber, som bara har en smal springa för ögonen”, rapporterar TT.

Saudiarabien saknar ett politisk, parlamentariskt styrelseskick. Det är kungafamiljen som styr utifrån Koranen. Sharialagar tillämpas och den extrema styrelseformen som utgår från sunniislam kallas wahhabism.

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: ”Han blir ny boss för krisbolaget” [Dagens PS] >

LÄS ÄVEN: ”Ekholm begick rekordblunder” [Dagens PS] >

URSPRUNGSKÄLLAN: ”Saudiska kvinnor som utmanar gränser” [TT / Metro] >