”Att hårt stänga ned samhället har stora sociala, ekonomiska och hälsomässiga kostnader”, skriver Dagens Industris ledarskribent.

ANNONS

Just nu höjs krav på att stänga ned stora delar av samhället. Varuhus och gallerior, frisörer och restauranger är några av verksamheterna som är i farozonen.

Men en nedstängning är inte rätt väg att gå, anser PM Nilsson i Di. Tvärtom är det ”hänsynslöst och kortsiktigt”, skriver han på ledarplats.

”Arbetslöshet, konkurser och fattigdom är dokumenterat hälsofarliga och dödliga. Att beröva människors rätt till rörelsefrihet, mötesfrihet och näringsfrihet är extrema frihetsinskränkningar.”

I stället för stänga ned samhället menar Di:s ledarskribent (obs, betalvägg, inloggning krävs) att det bästa är att snabba på vaccineringen och ” inte hetsa de nu ganska uttröttade politikerna till opportunism och auktoritära metoder”.

Det är dessutom så, skriver PM Nilsson, att Sverige tillhör de tio länder i Europa som har lägst överdödlighet. Att nedstängningar per automatik leder till låg överdödlighet finns det ingen statistik på, betonar han.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Handeln litar inte på regeringen vid nedstängning [DagensPS.se] »