Finansministern är rädd för att den upptrappade handelskonflikten ska drabba Sverige.

ANNONS

”Det är dåligt för USA och Kina, men det är klart att det kan påverka världshandeln i stort och därmed också Sverige”, säger Magdalena Andersson i en intervju med SvD.

USA har nyligen chockhöjt tullarna mot Kina och varnat för att handelskonflikten med Kina kan komma att trappas upp ytterligare.

Där till är det fortfarande oklart hur Storbritanniens utträde ur EU ska gå till rent praktiskt.

Detta är två orosmoln, anser Magdalena Andersson.

”Riskerna för en upptrappad handelskonflikt och oordnad brexit tycks ju ha ökat”, säger hon till Svenska Dagbladet, som konstaterar att regeringen normalt brukar presentera nya prognoser på sommaren inför höstens budget.

Men i år tycks dessa lysa med sin frånvaro. Sannolikt dröjer det till budgetförhandlingarna i Harpsund i slutet av augusti, framgår det.

ANNONS
ANNONS

Finansminister Andersson kan i dagsläget inte säga något om hur stort reformutrymme som finns i den kommande budgeten. Hon betonar dock att det inte behöver sparas mer än vad överskottsmålet kräver.

S och M förhandlar i årets höstbudget med C och L och i det januariavtal som träffats mellan partierna ingår en grön skatteväxling, som innebär att höjda miljöskatter ska finansiera sänkta skatter på arbete och företagande.