Marcus Birro gräver fram det vitala ur morgonens ledarsidor och kör dagens snackis. I fokus i dag: Akilov, skolfusk, KD-krisen och Özz Nujen.

ANNONS

Utanförskapet kan hysa terrorister

Terroristen på Drottninggatan skulle inte ens ha varit kvar i Sverige. Han hade fått avslag på sin asylansökan men gömde sig.

SVT:s briljante reporter Janne Josefsson berättade i Uppdrag Granskning om missarna och slätstrukenheten som faktiskt låg till grund för att Rakhmat Akilov i april 2017 satte sig i en lastbil och mördade fem personer på Drottninggatan.

Det är en svidande uppgörelse med ett samhälle som uppenbarligen tycks tagen på sängen av det blinda, iskalla hat som många människor som vistas i vårt land känner. Men också ett öppet granskande av det skuggsamhälle (fast egentligen är det fler än ett) som de här människorna, också de som är laglydiga och fortfarande hoppas på en ny chans, lever under.

Dagens Industri skriver: ”Helt enligt rutinerna lämnade Migrationsverket över ärendet till polisen. I ärendet stod det dock fel namn. I stället för Rakhmat Akilov stod namnet på en känd uzbekisk musiker, vars namn Akilov hade använt sig av i början av tiden i Sverige. Det står också att utvisning ska ske till Iran, inte Uzbekistan. Dessa häpnadsväckande felaktigheter spelar dock ingen roll eftersom ärendet inte var prioriterat och inte skulle föranleda någon aktiv åtgärd annat än registrering och formell efterlysning, enligt Patrik Engström, chef för gränspolisen, som intervjuades i SVT.”

Lögner om pensionärsskatter

KD ligger illa till i opinionen. Nu försöker partiet profilera sig som pensionärsparitet i svensk politik. Man vill ta bort det som kommit att kallas för pensionsskatten.

Eskilstuna-Kuriren är inte särskilt imponerad utan skriver: ”Ordet ”pensionärsskatt” satte sig och Socialdemokraterna fick draghjälp av pensionärsorganisationerna, både före och efter valet. Partiet närstående PRO gjorde en kartläggning som S sedan använde i sin agitation.

Sverige är enda landet som beskattar pensioner högre än löner, hette det. Men det är fel. PRO:s uträkning är en bluff. I de länder som Sverige jämfördes med räknade man in de sociala avgifterna/löneskatterna. I genomgången av de svenska skatterna togs de inte med. Äpplen jämfördes med päron. En konsekvent genomgång, där de sociala avgifterna exkluderas i samtliga fall, visar att många länder har samma ordning som Sverige med lägre inkomstskatt för lön än pension.

Utbrett fusk i skolan

Att fuska med de nationella proven har blivit en slags industri. Förvirringen runt vad som gäller när det uppdagas att ett nationellt prov ”läckt” ut underminerar svenskt utbildningsväsen. Som vanligt står vuxenvärlden med brallorna vid knävecken och ser förbryllad ut.

ANNONS
ANNONS

Expressen skriver i sin ledare: ”Ersättningsprov kan sättas in efter läckor. Huruvida det görs är upp till varje rektor. Men, frågar sig skolforskaren Jonas Vlachos på Ekonomistas.se, vad har rektorer för incitament att byta ut provet? Skolor konkurrerar ju på skolmarknaden. Om en rektor misstänker att andra skolor kör det ordinarie provet, som elever kan ha sett i förväg, är det en nackdel att vara samvetsgrann. Självfallet borde Skolverket fatta beslutet. Men verket har inte all makt att stoppa förfallet. Det finns dessvärre lärare som hjälper eleverna att fuska. Att proven sedan rättas lokalt innebär ytterligare chanser till fusk.”

För övrigt kan jag tycka att den moraliska indignation som vuxna visar i det här ärendet, när de själva kan skattefuska, köra mot rött, jobba svart, eller begå andra mindre företeelser känns ganska likt ett hyckleri.

Dagens Snackis:

Aldrig har väl komikern Özz Nujen varit roligare än när han ordnar med eget kamerateam och fullständigt går bananas under en intervju med Janne Josefsson. Jag har varit med om mycket när det kommer till media, men den här fullständiga harakirin på sig själv är bland det mest bisarra jag någonsin sett.