Befolkningen växer men Polisen halkar efter. Trots stora satsningar släpar antalet poliser per capita efter, särkilt i Stockholm.

ANNONS

För ett bekämpa den växande organiserade brottsligheten måste Polisen växa menar rikspolischef Anders Thornberg.

Trenden har vänt

Di:s färska siffror visar att antalet poliser per 100 000 invånare vände uppåt för två år sedan efter fler års nedgång och i Stockholm var det först i år som en svag positiv trend syntes.

Men som Dagens PS skrev var antalet uniformerade poliser i Stockholmsregionen i juni i år enbart 15 fler än i december 2015.

Enligt inrikesminister Mikael Damberg (S) ligger ansvaret på Polisen som myndighet.

”Det är inte jag som bestämmer över Polisens interna prioriteringar, vare sig hur man gör satsningar i olika delar av landet eller vilka löner och villkor man har för poliser i olika delar av landet”, sa han under en presskonferens på onsdagen.

ANNONS
ANNONS

För Johan Olsson, chef över Polisens Nationella operativa avdelning (NOA) och vice rikspolischef, handlar det om att generellt locka nya människor till yrket.

”En av de viktigaste sakerna för oss är att växa på totalen och då handlar det om att få tillräckligt många människor att söka”, säger han.

Fler måste söka

Men Stockholm verkar fortfarande vara en fråga som förblir obesvarad, sedan regionen dessutom är under sparbeting, vilket leder till att brotten ofta förblir outredda.

”När det gäller hur polis­region Stockholm hanterar sin budget på kort sikt måste du ställa den frågan till polis­regionen”, säger Johan Olsson.

Målet är att Sverige ska nå drygt 26 000 poliser om tre år, vilket ger polistäthet på 244 poliser per 100 000 invånare, enligt regeringen.

Men Polisen halkar efter siffrorna i Tyskland – som hade omkring 300 poliser per 100 000 invånare år 2017 till 2019.

ANNONS
ANNONS

”Per capita är absolut en viktig faktor, men också hur brottsligheten utvecklar sig”, säger Johan Olsson och klargör:

”Men jag tror inte vi ska låsa oss vid hur många poliser vi är utan också investera i ny teknik”,

Läs även: Näringslivet kan motverka skjutningarna genom mobilisering [Dagens PS]