SD-ledaren har ett orubbligt krav.

ANNONS

I en intervju med DN säger Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson att hans ” jobb här är inte att hjälpa Ulf Kristersson och Annie Lööf att genomföra sin politik, utan det är att få igenom så mycket som möjligt som jag har lovat mina väljare. Då får vi göra vad vi kan för att nå dit”.

Han är öppen för att stötta en renodlad M-regering – men inte villkorslöst. Kravet är att Moderaterna anpassar sig till SD:s invandringspolitik, deklarerar Jimmie Åkesson.

”Det viktigaste är inte en statsrådsportfölj, utan att vi har inflytande”, säger Åkesson inför partiets landsdagar, som startar på torsdag.

Sedan Moderaterna fick ny ledare har Sverigedemokraterna – riksdagens tredje största parti – fallit tillbaka rejält i opinionsmätningarna. I DN/Ipsos mätning i november var stödet för SD bara 16 procent.

Det kan jämföras med 19 procents väljarstöd i augusti.

Enligt DN innebär det här att en kvarts miljon väljare försvunnit från Jimmie Åkessons parti. Men själv tycks han vara föga bekymrad över det och menar att SD fortfarande har stöd för sin politik, men att väljarna nu gått till Moderaterna, som driver samma politik som Sverigedemokraterna, enligt Åkesson.

”Det blev också effekten. Vi hade riktiga samtal och jag har inte hört att det har upphört bara för att man bytt partiledare”, säger Jimmie Åkesson till DN i intervjun, där han alltså håller dörren öppen för att ge en kommande Moderatregering stöd.

ANNONS
ANNONS

Moderaterna har, framhåller Åkesson, ”avsevärt lättare att få stöd för merparten av sin politik från oss än om invandringspolitiken präglas av Annie Lööfs ganska naiva hållning”.

DN konstaterar att SD:s partiledare samtidigt har fullt upp med att reda ut oredan i de egna leden, där fyra ledamöter i riksdagsgruppen hoppat av och blivit politiska vildar, däribland hans egen svärmor Margareta Larsson.

Jimmie Åkesson hävdar att avhopparna inte höll måttet och tillägger att ”en helt annan stabilitet” präglar partiet i dag.