Jimmie Åkesson klargör att det viktigaste för SD är att få bort den sittande regeringen från makten.

ANNONS

I den meningen är partiet överens med Moderatledaren Anna Kinberg Batra.

När det sedan kommer till bildandet av en eventuell alliansregering så kommer Sverigedemokraterna inte att stödja den kravlöst.

”Vi vill så klart ha inflytande i hur den regeringen och politiken ser ut, och naturligtvis ingå i samtalen”, deklarerar Jimmie Åkesson i SVT:s ”Gomorron Sverige”.

Anna Kinberg Batra står fast vid att SD inte går att stänga ute från samarbete i riksdagens utskott – trots att både Liberalerna och Centern sagt blank nej till det.

Jimmie Åkesson konstaterar i intervjun med SVT:s ”Gomorron Sverige” att ”alliansen är splittrad i det mest grundläggande – hur landet ska styras”.

SD-ledaren ifrågasätter om det ens finns en borgerlig allians i regeringsfrågan.

Han står dock fast vid att partiet kommer att ge sitt stöd till en alliansbudget, som leder till att regeringen Löfven tvingas avgå.

”Vad som händer därefter är en annan fråga”, resonerar Åkesson, som menar att den gamla blockpolitiken utifrån en vänster- och högerfalang är förlegad, dock ser han Sverigedemokraterna som ett mittenalternativ som allianspartierna har att förhålla sig till efter valet.

Jimmie Åkesson kräver att Moderaternas nuvarande invandringspolitik präglar en eventuell alliansregerings politik.

ANNONS
ANNONS

”Sedan finns det brister som den tidigare moderatledda regeringen hade, till exempel barnfamiljers villkor, offentliganställdas villkor och de fattiga pensionärernas villkor…Vi vill vara en garant för att en moderatledd regering inte går för långt till höger”, säger SD-ledaren.

MISSA INTE: Batras smygräd ska fälla regeringen [Dagens PS] >

LÄS ÄVEN: Centerns ultimatum till M – Lööf tonar ned hotet [Dagens PS] >