Stockholm rankas högt i konkurrenskraft, tvåa på en ny Europalista, men det som drar ner poängen och gör att Oslo hamnar i topp är den akuta bristen på bostäder i Sveriges huvudstad.

ANNONS

I kartläggningen som Stockholms handelskammare gjort av 26 europeiska huvudstäder hamnar Stockholm alltså på andra plats i konkurrenskraft.

Norges huvudstad Oslo kniper översta pallplatsen och trea rankas ytterligare en nordisk stad: Köpenhamn.

Undersökningen baseras på 70 indikatorer fördelat på elva utvalda nyckelområden som ekonomisk stabilitet och affärsklimat, digitalisering och innovation, välfärd, hållbarhet och välbefinnande.

Vad det gäller de ovan och sistnämnda kategorierna hamnar Stockholm mycket bra till.

Det gäller även på områden som politiskt klimat, rättssäkerhet, korruption och förtroende för medmänniskor.

På bostadsfronten hamnar Stockholm nästan på jumboplats

”När det kommer till indexområden som arbetsmarknad, bostadsmarknad samt trygghet och säkerhet ligger Stockholm sämre till. Stockholms totala placering dras också ned av sämre placeringar inom infrastrukturområdet samt när det kommer till Stockholm som global hubb. Särskilt dålig placering har Stockholm när det gäller bostadsmarknaden. Inom det området hamnar Stockholm på plats 25, det vill säga plats tre från botten”, konstaterar Stockholms handelskammare i ett pressmeddelande.

Långa bostadsköer samtidigt som nio av tio stockholmare, 90,2 procent, anser att det är svårt att hitta prisvärda bostäder sänker Stockholm på bostadsmarknaden.

ANNONS
ANNONS

”Vi har i dag en väldigt attraktiv huvudstad, men stadens kraft bromsas av den dysfunktionella bostadsmarknaden, en inte helt fungerande arbetsmarknad samt oro inför trygghetssituationen”, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms handelskammare.

Läs även: Så bidrar landet till stadens tillväxt – och tvärtom [Dagens PS]