Årets största frågor – listan du inte får missa

Uppdaterad: 11 nov. 2021Publicerad: 24 dec. 2019
ps-barometern-årets-största-frågor
PS-BAROMETERN – här sammanställer vi svaren från Dagens Fråga. Vilka blev årets största frågor? Arkivbilder. (Foto: TT/Montage)

PS-BAROMETERN – här sammanställer vi svaren från Dagens Fråga. Vad tycker läsarna egentligen om året som gått?

ANNONS
ANNONS

Ännu ett år är till ända. I år provade Dagens PS ett nytt koncept: Dagens fråga. Vissa frågor engagerade mer än andra, så därför har vi samlat ihop en topplista med de fem omröstningarna som registrerade flest svar!

1 Har du förtroende för regeringen?

Årets största fråga handlade om det bristande förtroendet för Stefan Löfvens regering. Smått ofattbara 18.646 svar registrerades i omröstningen – och nej-sidan tog en överväldigande seger.

2 Borde Sverige införa en skatt på kött?

Den här frågan var mycket kontroversiell. Frågan gick ut en fredag, och under helgen ledde ja-sidan i ett skede, men opinionen skiftade stort och nej-sidan gick vinnande ur striden. Många läsare valde även att göra sin röst hörd på Dagens PS Facebook-sida.

3 Har Löfven rätt om elitens drogmissbruk?

I en intervju i Dagens Nyheter i augusti sade statsminister Stefan Löfven (S) av en stor del av skulden för den ökande gängkriminaliteten måste läggas på överklassens drogmissbruk.

”Vi vet att den största konsumtionen har vi i de välbärgade områdena. Djursholm, Danderyd – det är där du har den största konsumtionen”, sade Löfven till DN.

Läsarna höll inte med statsministern. Över 2.300 svar har inkommit, och en majoritet har röstat nej.

Har Centerpartiet tagit rätt beslut om Strandhäll?

Våren präglades av hotet om misstroendeförklaring mot Annika Strandhäll (S).

I misstroendeomröstningen i riksdagen mot socialförsäkringsministern röstade M, KD, SD och L för att fälla Strandhäll. Centern valde i slutändan att lägga ner sina röster.

Det innebär att Strandhäll satt säkert, men Dagens PS läsare var överens om att Centerpartiet tagit fel beslut. Drygt 1.300 svar registrerades i omröstningen.

5 Borde marijuana legaliseras i Sverige?

Legaliseringen av marijuana har tagit fart i USA. 11 stater har legaliserat drogen för privat användning. Dessutom är det i 33 stater lagligt att få marijuana utskrivet i medicinskt syfte av en läkare.

Enligt en artikel i The Independent kan legalisering göra att användandet faktiskt minskar, och kanske något oväntat röstade även Dagens PS läsare för en legalisering. Strax över 1.200 svarade på frågan.

Vi på redaktionen vill passa på att tacka för alla svar, och alla diskussioner i kommentarsfältet på Facebook.

God jul!

ANNONS
ANNONS