”En anställd ramlade ner i en koleldad ångpanna när han fyllde på kol. Det var i november i fjol, han hade ingen säkerhetslina”, berättar Sedat Kaya på textilfackförbundet Teksif för Sveriges Radios Ekoredaktion.

ANNONS

En tidigare anställd vittnar om hur han sattes på en maskin som han inte förstod sig på och hur ena tröjärmen började brinna. Det slutade med att armen fick svåra skador. Men trots det tvingades mannen jobba vidare.

En annan man som tidigare arbetat vid fabriken i Turkiet – Menderes Tekstil, som har 3.600 anställda och som levererar textilier till en mängd internationella företag – skrev till Ikea om de allvarliga säkerhetsbristerna. Ekot har tagit del av brevet där han berättar om hur hans arm delvis slets av under arbete och om kollegor som råkat ut för dödsolyckor, samtidigt som fabriken tystat ner händelserna.

Kent-Åke Ahlgren, Ikeas inköpschef i Europa, förklarar i Ekot att Ikea gjort säkerhetskontroller vid fabriken utan att hitta några allvarliga fel. Han uppger också att han hört talas om det aktuella brevet men att han däremot inte fått det uppläst för sig.

Mannen bakom brevet har heller inte fått något svar från Ikea, medger Kent-Åke Ahlgren för Ekot.

”Det är naturligtvis en oerhört olycklig omständighet, det är fel”, säger han.

ANNONS
ANNONS

Ekot konstaterar att Ikea samma dag svarade på brevet och Kent-Åke Ahlgren försäkrar att möbeljätten nu ska intensifiera sina kontroller vid textilfabriken.

”Vi kommer att göra väldigt täta uppföljningar och de inser naturligtvis också att är det så att man inte kan leva upp till våra krav så kommer man inte att kunna fortsätta samarbetet. Det är de fullt införstådda med, det har jag gjort klart för dem”, säger Kent-Åke Ahlgren till SR Ekot.