Utfärdar skarp varning.  Ser framför sig hur rådgivare skålar i champagne över rekordförsäljningen av skräpfonder.

ANNONS

”Den produkt som rådgivarna och förmedlarna vill sälja är ofta en fond som investerar i andra fonder med olika riskprofil. Ofta används finansiella instrument som derivat och swappar. Kostnaden anges i procent, vilket i sig kan vara svårt att översätta i kronor och ören, och tas ut i flera led. Det är vad som gör så kallade paketerade produkter så lömska”, skriver Frida Bratt på Dina Pengar i Expressen.

Hon slår fast att det handlar om fonder som egentligen inte är efterfrågade utan enbart finns ”för att försäkringsbolag, förmedlare och fondbolag ska tjäna pengar”.

Tidningen har tidigare i år avslöjat att Skandia har ett dolt fondtorg med den här typen av dyra och onödiga fonder – trots att bjässen sagt att den rensat ut sina dåliga fonder. Även Dagens PS uppmärksammade detta.

Frida Bratt tipsar i sin kolumn hur du som småsparare kan investera i fonder på egen hand i stället för att låta rådgivare och förmedlare på bank- och försäkringsbolag skinna dig.

Håll dig till enkla fonder, är hennes råd.

Ett tips är att satsa på en vanlig, billig blandfond. ”Det finns ingen anledning att köpa en dyr fond som investerar i andra fonder, oavsett vad försäljaren hävdar.”

Expressens expert förklarar att du även kan sätta upp en egen blandfond där du kombinerar en billig indexfond med en billig korträntefond.

ANNONS
ANNONS

Ett annat alternativ är att spara pengar hos någon nischbank med tacksam sparränta, framhåller hon.

”Den insikten, att du faktiskt kan göra det här bättre själv och spara många tusenlappar på köpet, är om något värd tårta och champagne”, framhåller Frida Bratt.

Läs även: Bjässen kräver sparare på ”straffavgift” [DagensPS.se] >