Då var han nöjd och sa upp sig som vd för det som nu är världens största enskilda fond.

ANNONS

”Den nivån hade väl blivit lite av ett riktmärke. Nu blev det en väldigt bra dag att säga upp sig på”, säger Yngve Slyngstad i ett reportage som Affärsvärlden gjorde i samband med att Slyngstad precis tackat för sig efter 21 år på Norska oljefonden, där han på senare år varit vd.

Sedan 1998 har Norska oljefonden, enligt AFV, avkastat i snitt 5,6 procent per år, eller nästan 5.000 miljarder kronor.

En fantastisk utveckling, försiktigt uttryckt.

”Varje dag jag har gått till jobbet de senaste tio åren har gett en avkastning på två miljarder”, förklarar Yngve Slyngstad i artikeln.

För de norska politikerna i stortinget har oljefonden – som ägs av norska staten – förstås varit mumma. De har skapat en ”gigantisk buffert för kommande generationer när oljan sinar”, framgår det.

I den extremt vinnande strategin har Norska oljefonden bland annat satsat hårt på alternativa investeringar, som exempelvis  fastigheter.

Norska oljefonden är med sina 145 miljarder kronor även en av Stockholmsbörsens största utländska ägare, enligt AFV, som berättar att Yngve Slyngstad nu flyttar till London för att bygga upp ett nytt investeringsområde: infrastruktur inom förnybar energi med bland annat smarta elnät och lagringskapacitet.

ANNONS
ANNONS

”Med 10 000 miljarder i kapital måste vi försäkra oss om att inte tappa momentum och att stafettpinnen lämnas över på ett smidigt sätt. Därför blir jag här tillräckligt länge för att vara säker på att allt fungerar. Jag ser det också som mitt ansvar på ett sätt att bygga upp det nya investeringsområdet”, säger han tidningen.

Läs mer på Affärsvärlden.se.