Sparekonom ger sina bästa tips till svenska semesterfirare. Här är strategin.

ANNONS

Maria Landeborn, sparkeonom på Danske Bank, avslöjar i SvD vilken typ av fondsparande som ger bäst avkastning, utan att du behöver vara särskilt aktiv.

”Det tar bara någon timme att öppna depå och välja stora indexfonder. Många vill förstås titta till sitt sparande för eventuellt fondbyte då och då, men det räcker egentligen att göra det någon gång om året”, säger Maria Landeborn till tidningen.

Långsiktighet är hennes vinnarkoncept, men skulle hon satsa på snabbväxande bolag blir det inom tekniksektorn, säger hon.

Så stuvar du fondportföljen

Annars är hennes råd att lägga pengarna på någon billig globalfond, som inte är aktivt förvaltad utan följer index, samt stuva portföljen med någon Sverigefond och komplettera med en småbolagsfond.

”Småbolagen har över tid gett högre avkastning än stora bolag men de är svåra att få exponering mot via indexförvaltning”.

Även någon teknikfond får förtroendet hos börsproffset.

ANNONS
ANNONS

Den som vill satsa på aktier i stället för fonder kan kika på banker och fastighetsbolag, även H&M har gett bra utdelningar genom åren, konstaterar MAria Landeborn som dock reserverar sig för att utdelningarna kanske inte blir lika höga framöver som under de goda åren.

Hon tror emellertid att flera högutdelande bolag snart kan komma att dela ut pengar till sina aktieägare igen, vilket det varit stopp för under coronakrisen, framgår det i SvD-intervjun med Danske Banks sparekonom.