Uttaget uppges vara det största någonsin under en enskild månad. Sparekonom kallar det en panikreaktion.

ANNONS

”Det totala nettoutflödet från fonder i mars på 98,3 miljarder kronor utgör det största nettouttaget som uppmätts under en enskild månad och motsvarar 2 procent av den samlade fondförmögenheten”, skriver Fondbolagens förening i ett pressmeddelande.

Utflödena var störst i kategorierna Sverige-fonder och globala fonder, också de fonder som är störst bland svenska sparare.

”Coronakrisen har under mars hållit hela världen i sitt grepp med stor oro och kraftiga börsfall som följd. Trots värdeminskning och stora nettouttag kan det vara värt att påminna om att spararnas fondförmögenhet nu ändå är på samma nivå som under inledningen av 2019. Erfarenheten från tidigare kriser är att det inte är frågan om utan hur länge det dröjer innan vi ser en återhämtning i ekonomin och på världens aktiemarknader”, säger Gustav Sjöholm, sparekonom på Fondbolagens förening.

ANNONS
ANNONS

Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank, beskriver svenskarnas rekordartade fonduttag i mars som en panikreaktion, uppger TT i en artikel på SvD, och det gjorde att de även missade uppgången på börsen efter raset i coronakrisens spår.