Svenskarnas sparande i fonder var 11 miljarder kronor i maj, och den samlade fondförmögenheten ökade till rekordsiffran 6 084 miljarder kronor, enligt statistik från Fondbolagens förening.

ANNONS

Nästan samtliga fondtyper visade nettoinsättningar under maj månad. En bidragande orsak till detta är att under maj månad betalades den årliga rabatten på fondavgiften ut, vilken många valde att återinvestera.

Det totala nysparandet i fonder uppgick till 11 miljarder kronor under maj, enligt ett pressmeddelande från Fondbolagens förening. Aktiefonder hade nettoinsättningar på 2 miljarder och i blandfonder nettosparades 4,2 miljarder.

Korta räntefonder hade ett nettoinflöde på 3,7 miljarder kronor, och långa räntefonder ökade med 0,9 miljarder kronor.

Under 2021 är nettosparandet 70,3 miljarder kronor. Aktiefonder har haft ett nettosparande på 70,3 miljarder kronor hittills under 2021.

”Återigen slår spararnas fondförmögenhet rekord, samtidigt som börsen på hemmaplan fortsätter att ticka uppåt. Stockholmsbörsen är de facto en av de bäst presterande börserna globalt hittills i år, vilket även visar sig i spararnas ihållande intresse för just Sverigefonder. En något försiktigare strategi kan dock anas hos de aktiva fondspararna, jämfört med månaderna innan, då blandfonder och korta räntefonder står för ett större nettosparande än aktiefonder som helhet under maj”, säger Johanna Englundh, sparekonom på Fondbolagens förening i pressmeddelandet om sparande i fonder.

Mest populära var precis som tidigare under året globala aktiefonder följt av Sverigefonder.

ANNONS
ANNONS

Fondförmögenheten i Sverige ökade under maj med 38 miljarder kronor. Vid slutet av maj var den samlade fondförmögenheten rekordhöga 6 084 miljarder. 65 procent, 3 955 miljarder var placerade i aktiefonder.

Läs mer: Sverigefonder lockar fondspararna