Hedgefonden Muddy Waters Research LLC sågar Swedbank Roburs Småbolag Europa för att fonden äger en stor aktiepost i franska Solutions 30 SE (S30), som de menar är ett bedrägeri som sysslar med penningtvätt.

ANNONS

Muddy Waters Research LLC är en hedgefond som specialiserat sig på att undersöka noterade bolag som de misstänker att det finns något fuffens med – för att sedan blanka aktien och tjäna pengar på när oegentligheterna avslöjas.

Ägaren Carson Block är en välkänd aktivist och kommentator av aktiemarknaden, bland annat för CNBC och Bloomberg. Han gjorde sig känd för att avslöja problem i främst kinesiska bolag, bland annat Sino-Forest Corp vars aktie dök 74 procent efter avslöjanden från Carson Block innan de ansökte om konkursskydd 2012. Han gav sig också på svenska TeliaSonera för deras affärer i Uzbekistan och Azerbadjan 2015.

”Jag gillar att jävlas med folk”, säger han till Institutional Investor.

Anklagar bolag för penningtvätt och bedrägeri

Nästa bolag han jävlas med är franska Solutions 30 SE (S30), som sysslar med outsourcing av IT-tjänster. S30 gick i fredags ut med ett pressmeddelande, där de lät meddela att revisionsjätten EY inte kan ge något yttrande om årsredovisningen för 2020.

”Koncernen gav oss inte tillgång till viss information som var nödvändig för att utföra vår revision”, skrev EY i revisionsberättelsen och anmärkte på att S30:s finansiella redovisning kan innehålla ”oupptäckta felaktigheter som både kan vara väsentliga och genomgripande”.

Det förvånar inte Carson Block, som säger att hans hedgefond blankat S30 sedan maj 2019.

”Inte för att vi behövde det men detta utfall stärker vår uppfattning om att S30 sannolikt är involverad i penningtvätt och är ett bedrägeri. Det borde vara uppenbart att det som ligger bakom dörrarna som EY inte kunde öppna är mycket problematiskt för företaget”, konstaterar hedgefonden.

Sågar Swedbank

S30 slår dock ifrån sig och menar att EY:s ståndpunkt var ovanlig då den inte innehöll någon ”okvalificerad, kvalificerad eller en avvikande åsikt”. Företaget överväger nu att byta revisionsbyrå, eller möjligen att avlista aktien.

ANNONS
ANNONS

Muddy Waters ger också en rejäl känga till S30:s ägare, bland annat fonden Swedbank Robur Småbolag Europa, som de menar gått på ett bedrägeri. De lyfter citat från Swedbanks hemsida där banken skriver att de har ”fokus på riskkontroll”. Det håller inte Muddy Waters med om.

”Det är chockerande men inte förvånande hur ointresserade fondförvaltare är. Vi måste ge ett särskilt omnämnande till fondförvaltare på tre företag som valt att sätta sina kunders pengar där S30:s mun är” skriver Muddy Waters.

Läs mer: Di: Flykt från Swedbank efter minskade bonusar