Dagens PS

Fondveteranen: Svarta måndagen var värst

svarta måndagen
Anders Lannebo minns börskraschen 1987, den så kallade Svarta måndagen, med fasa. Bilden är från 2002. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 26 apr. 2021Publicerad: 26 apr. 2021

Året var 1987 och slakten var skoningslös. Än i dag funderar Anders Lannebo, 77, vad det var som triggade den historiska börskraschen. “Det är fortfarande lite oklart vad som utlöste det men det var ett extremt fall.”

ANNONS
ANNONS

Anders Lannebo är grundare av succéfonden Lannebo fonder, som har småsparare i fokus.

Efter två decennier i Roburs styrelse lämnade han Swedbanks fondbolag och startade Lannebo fonder tillsammans med Göran Espelund, som då hade fått sparken som vd för Robur.

Själv hade Anders Lannebo tidigare varit både vd och sedan styrelseordförande i Robur när han fick nog och några månader in i år 2000 drog i gång Lannebo fonder, som enligt Affärsvärlden gjorde en vinst på mer än 500 miljoner kronor 2019 och omsatte en knapp miljard kronor.

Småbolagsfonden “flaggskepp”

I dag har flera fondbolag gått bättre än Lannebo fonder, men småbolagsfonden i Lannebo har hela tiden varit ett “flaggskepp”, enligt Anders Lannebo, som beskriver sig själv som tabellnörd i AFV; han älskar siffror och grottar gärna ner sig i den typen av kunskap, som exempelvis hur många som dött i Sverige i covid-19, hur många som intensivvårdas och hur många som fått dubbla doserna vaccin.

Åter till Lannebos småbolagsfond, Anders Lannebo svårt att tro att någon fond kan mäta sig med Lannebos småbolagsfond på lång sikt.

Till Affärsvärlden säger nestorn att det är den långa horisonten som ger vinst, inte att experimentera med höga risker.

“Man ska inte tro att man kan förutse börsens kortsiktiga svängningar. Det går inte!”

ANNONS

Att dagens börsvärderingar ser ut som de gör beror enligt Anders Lannebo på minusräntan. När han började som analytiker på Custos 1968 lärde han sig grunderna i penningpolitik.

“Jag var ung! Jag var master of the universe! Jag var 23 år. Och jag kunde det här. Men helt plötsligt började kurserna gå ned. Vad var det som hände? Jo, Riksbanken hade en chef som hette Per Åsbrink som började höjde räntan från 5% till 7% i ett par omgångar. Han införde idiotstopp på kreditmarknaden eftersom det fanns överhettningstendenser. Och då punkterade han börsen!” förklarar Anders Lannebo i Affärsvärlden.

Nestorn: Det styr börsen

När tillgången på pengar stryps går börskurserna ned, konstaterar han bland annat i sin analys om vad som styr börsen.

När räntan är låg håller börsen sig flytande, det är ränteläget som avgör börsens öde, inte vare sig pandemier eller företagsoro, framhåller den luttrade fondexperten i AFV.

Under sin tid på marknaden har han upplevt många kriser men Svarta måndagen 1987 var den i särklass värsta, anser han.

Däremot är det oklart vad som ulöste den blodröda kraschen, enligt Anders Lannebo.

“Det hade gått ned med 15-20% och vi hade ganska bra likviditet på Robur. Det fortsatte gå ned, men jag blev otålig, alldeles för snabb på handen att trycka av. Det visade sig flera månader senare att vi hade gjort ett antal briljanta affärer men vi hade kunnat göra mycket bättre affärer. Det gäller att ha tålamod, inte ryckas med. Det är lätt att säga, men svårt att göra”, säger Anders Lannebo, i dag senior advisor på Lannebo fonder, till AFV där han förklarar ödmjukt att en ny och yngre generation tagit över och besitter mest kunskap i dagens börsklimat, “de kan det här mycket bättre än jag”.

ANNONS

Läs även: Ännu ett nyckeltal på börsen spräcker gräns »

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS