Dagens PS

Fond byter ädelmetaller mot gröna metaller

Mygel med rättigheter att leta litium: "Äventyrare"
Bilden är en illustration och från en litiumgruva i USA. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 25 aug. 2021

Det här är en fond som gjorde halt i midsomras och bytte fokus från ädelmetaller till gröna metaller. Så här kommenterar förvaltaren nya strategin.

ANNONS
ANNONS

Placera berättar att fonden Atlant Precious lagt om kursen från en ren ädelmetallfond till en fond med fokus på företag som är verksamma inom gröna metaller.

Det nya namnet på fonden är Atlant green tech metals och förvaltaren Mattias Gromark, som är kvar som förvaltare över fonden, berättar att han nu “fokuserar på företag som verkar inom prospektering, utvinning, bearbetning, återvinning eller finansiering i framtagande av metaller som behövs för förnyelsebara energislag, energilagring eller till exempel eldrivna fordon”.

Ska klara kraven i EU-taxonomin

Det rör sig om metaller som koppar, zink, nickel, silver, kobolt, litium och liknande och målet är att placeringarna är i linje med de nya hållbarhetskraven inom ramen för EU-taxonomin, vars syfte är att minska klimatpåverkan.

“Vi ser gärna att företagen använder ny teknologi för att förbättra processer för fossilfri energi och elektrifiering och på så vis gör ett mindre klimatavtryck. Vi investerar i hela livscykeln och bolagen kan vara verksamma med allt ifrån prospektering, utvinning, finansiering, förädling och återvinning”, förklarar förvaltaren Mattias Gromark för Placera.

Fonden har kvar guldbolag i portföljen, men kommer att sälja av dessa innehav, enligt förvaltaren som även berättar att silverbolag finns kvar.

Silver har å andra sidan, menar han, “en viktig roll för den gröna omställningen”.

Dock bedömer förvaltaren att silver får mindre betydelse framöver i takt med att nya tekniker etableras, så även det innehavet ska ses över.

ANNONS

När det gäller fonden Atlant green tech metals gör förvaltaren ingen hemlighet av att risken är hög. Fonden har riskklass 6 av 7 vilket motsvarar hög risk, framgår det på hemsidan.

Läs även: Avkastningen 500 procent i bästa Sverigefonden

Läs mer: Indienfond trotsade andra pandemivåg

Läs också: Läkemedelsfond får tipset i analys

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS