Handelsbanken Hållbar Energi är årets bästa svenskregistrerade aktiefond. Den har en avkastning på drygt 100 procent – i en tid då hållbarhet är på allas läppar.

ANNONS

Joe Biden och Xi Jinping lovar båda en hållbar framtid – politiska utspel som under året har spelat fonden i händerna.

Det gör även många företag, och i bland kan det emellertid handla om så kallad greenwashing – gröna investeringar, som enbart är hållbara på ytan.

Hållbarhet växer snabbt

Patric Lindqvist förvaltar Handelsbanken Hållbar Energi sedan 2015. Han säger till Di att hållbarhet är ett område som måste växa tre till fem gånger snabbare än BNP i 20–25 år till – om vi ska klara klimatkrisen.

”Det finns inga andra områden i världen som måste växa. Vi behöver inte Iphone 19. Inte ens läkemedelssektorn måste växa. Det är många som kommer att drabbas hårt om den inte gör det, men det drabbar inte oss som art”, säger han.

I år har elbilarna på allvar tagit sin plats på den globala bilmarknaden. Patric Lindqvist säger att elbilstrenden kommer hålla i sig under 2021, och Handelsbanken Hållbar Energi har även sex investeringar kopplade till vätgas.

Greenwashing

Många företag vill verka miljövänliga, har hög ESG-rating, och vill vara ”Paris-aligned” – bolag som följer principerna i Paris- avtalet, men som mest innehåller teknikaktier som till exempel Apple, Microsoft och Facebook eller banker.
”Här finns nog risk för ’greenwashing’”, säger Patric Lindqvist.

Enligt honom finns det risker med övervärderingar när alla vill stämplas som hållbara. Istället handlar det ”om att känna sina bolag och investera långsiktigt”.

ANNONS
ANNONS

”Hantera riskerna i portföljen på systematiskt sätt och utmana sig själv: Även om man tycker att något är bra, är det en rimlig värdering?”

Läs mer: Investeringar utan hållbarhetsagenda går bort