Fondspararna har varit mindre aktiva under juli månad jämfört med föregående månad. Det framgår av statistik från nätmäklaren Avanza.

ANNONS

Under juli noterades 1,8 fondbyten per fondkonto vilket var 5 procent lägre än i juni.

”Värmerrekord och semester får fondspararna att dra ned på antalet fondaffär, men inte på summorna de sparar. Köpen i juli är de största sedan börsårets rivstart i januari. Det är dock relativt försiktiga köp och var tredje fondkrona går till blandfonder”, skriver Johanna Kull, sparekonom på Avanza, i en kommentar.

Blandfonder står ut som den klart mest köpta fondkategorin följt av teknikfonder och globalfonder. På säljsidan noteras störst aktivitet i Asienfonder, Sverigefonder och Europafonder. Även tillväxtmarknadsfonder har noterat utflöden.

Enligt Kull förklaras intresset för blandfonder av ett svängigt börsår och tilltagande oro för den pågående handelskonlikten. I en sådan miljö föredras de relativt mer stabila blandfonderna, menar hon.

I en kommentar till försäljningarna av Asien- och tillväxtmarknadsfonder skriver Kull:

ANNONS
ANNONS

”Tillväxtmarknadsfonderna, i synnerhet Kinafonderna, har påverkats negativt av den pågående handelskonflikten med USA. Även den starka dollarn agerar sänke. Dels har många länder lånat pengar i dollar och dels lockar en starkare dollar investerare att flytta pengar från tillväxtmarknaderna till USA. Som sparare kan det däremot vara klokt att fortsätta med sitt vanliga månadsparande i fonderna. Att parera sitt sparande utifrån topplistor över vilka fondtyper som gått bäst eller sämst senaste månaderna är oftast inget vinnande drag.”