Förra året skulle Plaid säljas till Visa. Men Visa-dealen stoppades av myndigheter, och Plaid kunde i stället se marknaden explodera, och grundarna blev dollarmiljardärer. 

ANNONS

Fintechbolaget Plaid skulle köpas upp av Visa i januari 2020 för 5,3 miljarder dollar, men dealen stoppades av amerikanska myndigheter. USA:s justitiedepartement DOJ stämde Visa för att blockera dealen.

De hävdade att Plaid hade ”utvecklat en betalningsplattform som skulle utmana Visas monopol” och att förvärvet skulle eliminera en ”begynnande konkurrent”, skriver Forbes.

Blir dollarmiljardärer

Det är nog grundarna glada för i dag, då Plaid efter en ny finansieringsrunda nu värderas till 13,4 miljarder dollar, motsvarande 115 miljarder svenska kronor.

Altimeter Capital, Silver Lake, Ribbit Capital, Andreessen Horowitz, Index Ventures, Kleiner Perkins, NEA, Spark Capital och Thrive Capital är några av investerarna.

Grundarna William Hockey och Zach Perret blir därmed dollarmiljardärer, enligt Forbes. Tidningen uppskattar att Perret som är företagets vd äger cirka 13 procent av Plaid, medan Hockey som lämnade företaget 2019 äger cirka 12 procent.

”Derivatsatsning på fintech”

Vid den nya värderingen är grundarna av Plaid dollarmiljardärer. Perrets andel i det åtta år gamla företaget värd 1,5 miljarder dollar och Hockeys är värd 1,4 miljarder dollar, enligt Forbes.

Under covid-19-pandemin har Plaid växt rejält. Företaget hjälper fintech-appar som bland annat Robinhood och Coinbase att enkelt ansluta till kundernas bankkonton. När fintech-bolagen fick ett uppsving under pandemin kunde också Plaid kapitalisera på det. Verksamheten växte med 60 procent under 2020.

ANNONS
ANNONS

”Det är en av de vackra sakerna med Plaid – du behöver inte välja om det är Chime eller Robinhood eller Current som vinner. Om du tror att fintech kommer att explodera som en kategori, så är Plaid en derivatsatsning på hela tesen”, säger investeraren Mark Goldberg till Forbes.

Läs mer: Miljardregn för svenska teknikstartups – slår rekord – Dagens PS