Bli miljonär på att göra din egen NFT. För bra för att vara sant? Kanske. Men så här gör du i alla fall – steg för steg mot miljonen.

ANNONS

Digital konst som köps och säljs för enorma belopp via en blockkedja där ägarskapet garanteras – även kallat NFT:s (Non-Fungible Tokens) – har blivit en superhet marknad som både inspirerar, förvirrar och chockerar investerare. 

Dagens PS har naturligtvis bevakat saken. Vi har bland annat berättat om en auktion där en köpare betalade 163 miljoner för digitala apor på Sotheby’s, att man kan köpa andelar i doge-memen, att en expert tror att bubblan snart spricker och dessutom varnat investerare för att ge sig in i den nya trenden. 

NFT av egen artikel gav 4,8 miljoner kronor

Helt otroligt. Det kan ju inte fortsätta så här? Men… visst får man lite FOMO (Fear Of Missing Out)? Kan man bli miljonär på att göra en egen NFT? En kolumnist på New York Times gjorde en NFT av sin egen artikel i våras, och sålde den för 560 000 dollar, motsvarande 4,8 miljoner kronor.

Vilken grej. Rikedomen är snart här. Vi testar. 

Steg 1: Skaffa en kryptoplånbok om du inte redan har en. Cointelegraph har en bra guide för nybörjare.

ANNONS
ANNONS

Steg 2: Koppla ihop din kryptoplånbok med en valfri NFT-marknad. Vi väljer Opensea, då den är störst. 

Steg 3: Klicka på ”create” och lägg upp en bild på plattformen. Den tilldelas nu ett Token ID i blockkedjan. Grattis, du har nu gjort din första NFT! 

Steg 4: Profit?

Det sista steget är förstås svårast. Inte kan väl ägandet i en blockkedja av en jpeg-fil vara värt något? Det finns ju liksom inte på riktigt?

Jodå. Som med all konst finns värdet i betraktarens öga och du kan bara sälja din NFT för så mycket som någon är villig att betala för den, precis som med annan konst i verkligheten. 

Bjud en bitcoin! 

I juni rapporterade Dagens PS om Salvatore Garau, en italiensk konstnär som sålde en osynlig staty för 15 000 euro. 

ANNONS
ANNONS

Då är ju en digital bild mycket mer verklig. Så jag gör en NFT av en bild på artikeln om den italienske konstnären, stryker under mitt namn så det framgår att det är jag och inte Salvatore Garau som är konstnären här, och länkar den till artikeln som har en fyndig ingress om att det är bästa affärsidén sedan ”Kejsarens nya kläder”. Much wow.

En digital bild på en artikel om en osynlig staty, det kanske är tillräckligt meta för att locka en köpare? Konstverket får heta ”Affärsidé”.

Någon som bjuder en bitcoin så jag kan bli miljonär? Kan vi åtminstone slå Salvatores pris för osynliga statyn på 15 000 euro? Det är ju knappt 6 ether. Eller bara 100 kronor, så blir jag lite glad åtminstone? Någon? Mamma? Kom och köp! 

Läs även: Stor varning – risk att NFT är nästa bubbla [Dagens PS]