Den digitalskatt som Frankrike driver igenom gentemot USA får kalla handen från motparten. USA lämnar nu förhandlingarna med fyra stora EU-länder kring skatterna. Flera EU-länder vill beskatta amerikanska techjättar i de länder de bedriver sin verksamhet.

ANNONS

USA har dragit sig ur förhandlingarna om en internationell digitalskatt vilket chockat de europeiska motparterna.

Finansminister Steve Mnuchin ska ha informerat om att man nått en ”återvändsgränd” där det inte ens går att få till ett tillfälligt avtal. Detta besked gavs i ett brev till finansministrarna i Frankrike, Storbritannien, Italien och Spanien, enligt Financial Times.

Mest upprörd var Frankrikes finansminister Bruno Le Maire som i radio bekräftade brevet och kallade det för en ”provokation”.

Europas länder har tidigare misslyckats med att få till en digitalskatt på EU-nivå och skickat ärendet vidare till OECD. Detta till trots har vissa länder, så som Frankrike, försökt gå egen väg med att införa en digitalskatt under tiden. Främst hade denna slagit mot amerikanska teknikbolag varför Washington snabbt kontrade med hot om importtullar på en rad franska varor. Det fick Paris att backa på sina planer.

Europas upprördhet kommer från att man tycker att teknikjättarna ska betala skatten där intäkterna genereras, snarare än i lågskatteländer.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: ”Stridslystet” Frankrike till angrepp mot USA [Dagens PS]