Efter börssuccéer för konkurrenterna rusar fintechaktien i gråhandeln. Nu siktar den svenska betaljätten på en hissnade värdering inför bolagets börsnotering.

ANNONS

Fintechbolagen Affirm och Anypay sattes på börsen till miljardvärderingar.

Affirm, som var senast med att komma till New York-börsen, handlades upp med över 90 procent under den första handelsdagen och är nu värderat till 27 miljarder dollar, cirka 225 miljarder kronor.

Både Affirm och Anypay erbjuder liknande betalningstjänster som svenska Klarna – vars värdering återigen har skruvats upp.

Inför Klarnas potentiella börsnotering kan betalningsjätten bli värt mer än storbanken Nordea.

Det rapporterar SvD med hänvisning till insatta källor.

ANNONS
ANNONS

Växer förbi bankerna

Det är just det starka intresset för Klarnas konkurrenter som har föranlett en ökad optimism inför bolaget potentiella börsnotering.

”Om Affirm är värt över 25 miljarder dollar, då borde Klarna kunna värt 50 miljarder dollar”, säger en person med djup insyn i Klarna till SvD.

Med en värdering på 50 miljarder dollar, motsvarande 415 miljarder kronor, skulle Klarnas värdering ligga en bra bit över Nordea, som i dagsläget har ett börsvärde på 289 miljarder kronor.

Börsplaner

Klarna har tidigare aviserat att de har planer på en börsintroduktion men har valt att inte specificera detaljer gällande bolagsvärderingen.

”Vi har inga kommentarer till dessa spekulationer. Vår tillväxt, speciellt i USA, är väldigt stark, men vår prioritet är att fortsätta att skala upp bolaget globalt och att skapa värde för konsumenter och handlare”, skriver Aoife Houlihan, kommunikationschef på Klarna i ett mejl till SvD.

Het i gråhandeln

Klarnas aktier handlas dock bland privata investerare utanför börsen i den så kallade gråhandeln.

ANNONS
ANNONS

I det sammanhanget har aktien rusat. Senast i december gjorde Klarna ett förvärv som värderade en aktie till 3 783 kronor.

Nu har priset i gråhandeln stigit till 5 500 kronor per aktie, enligt uppgifter till Svd.

Enligt SV Ventures, en aktör som mäklar aktieposter i gråhandeln, innebär det att Klarna i dagsläget är värderat runt 165 miljarder kronor.

Läs mer: Betaljätten köper upp och lägger ner e-handelstjänst [Dagens PS] >>