”Sagan om ringen”-skaparen JRR Tolkiens dödsbo har framgångsrikt stoppat en kryptovaluta kallad JRR Token, rapporterar BBC

ANNONS

Dödsboets advokater argumenterade inför World Intellectual Property Organization för att två webbplatser som säljer och marknadsför kryptovalutan, jrrtoken.com och thetokenofpower.com, var skyldiga till varumärkesintrång.

Kryptovalutan lanserades med målet att ”organisera folket mot ett gemensamt mål att göra JRR Token ’The One Token That Rules Them All'”. Alldeles för likt ”Sagan om ringen”, tyckte dödsboets advokater.

”Tolkiens dödsbo har en skyldighet att skydda JRR Tolkiens namn och innehållet i hans mycket älskade böcker. Detta var ett särskilt flagrant fall av varumärkesintrång, som försökte få en ekonomisk fördel genom att associera kryptovalutan med JRR Tolkiens namn och litterära verk”, säger dödsboets advokat Steven Maier enligt BBC. 

WIPO gick på dödsboets linje och bedömde att det rörde sig om ett varumärkesintrång. Den USA-baserade utvecklaren fick också betala dödsboets ”signifikanta” juridiska kostnader.

”Dödsboet anser att denna åtgärd sänder ett starkt budskap om att tredje part inte kommer att tillåtas att åka snålskjuts på JRR Tolkiens namn och böcker för ekonomisk vinning”, säger advokaten Steven Maier.

Det blir vanligare och vanligare att nya kryptovalutor försöker använda sig av välkända varumärken för att slå igenom. I oktober skapades en digital token inspirerad av den sydkoreanska Netflix-serien Squid Game, vilket visade sig vara en stor bluff. Grundarna gjorde en så kallad ”rag pull” och försvann med 29 miljoner, vilket Dagens PS tidigare rapporterat om. 

ANNONS
ANNONS

Läs även: Kryptomarknaden: Hur ser investeringstrenderna ut 2022? [Dagens PS]

Läs även: Squid-grundare drar med 29 miljoner efter kryptobluff [Dagens PS]