Sveriges högst värderade privatbolag genom tiderna, fintechbolaget Klarna, ägs till största delen av ett amerikanskt riskkapital med exponering mot skatteparadiset Caymanöarna.

ANNONS

Det är Svenska Dagbladet som kartlagt Klarna och ytterligare fyra svenska startup-succér och konstaterar i fallet med Klarna att betalbolagets största ägare har en så kallad off shore-adress på Caymanöarna, som är ett klassiskt skatteparadis.

Aktierna i Klarna är registrerade via olika mellanhänder och exakt hur ägarbilden ser ut är konfidentiellt.

”Vi kan inte dela med oss av den informationen”, är det besked tidningen fått från Klarnas kommunikationschef Aoife Houlihan.

Enligt SvD är det ett riskkapitalbolag i Silicon Valley, USA, Sequoia som det heter, som är största ägare i Klarna.

Sequoia Capital GFIV Sweden LP, som det stavas formellt, ska enligt tidningen vara Klarnas enskilt största ägare.

Caymanöarna svartlistat av EU

Spåren av bolaget, vars verksamhet är fondplaceringar, leder till Karibien och Caymanöarna, som är känt för sin låga skatt och insyn och har svartlistats av EU på grund av detta.

Caymanöarna är ett skatteparadis för flera riskkapitalbolag.

Klarnas senaste värdering uppgick till enorma 380 miljarder kronor, vilket är rekord i historien, inget annat svenskt startupbolag har kunnat mäta sig med det.

ANNONS
ANNONS

SvD:s granskning omfattar fem svenska startupbolag: Klarna, Epidemic Sound, Kry, Truecaller och Trustly med ägare som uppges ha hemvister/jurisdiktioner i lågskatteländer, däribland Jersey, Luxemburg och Nederländerna, förutom Caymanöarna som förekommer mest, och detta genom komplexa bolagskonstruktioner.

Läs mer om kartläggningen här.

Läs även: Miljardregn över Klarna – generöst optionsprogram till anställda [Dagens PS]