Polisen trodde på cannabisodling – var illegal bitcoingruva

Uppdaterad: 31 maj 2021Publicerad: 31 maj 2021
Bitcoingruva
Polisen trodde på cannabisodling – men hittade illegal bitcoingruva. (Foto: West Midlands Police)

Brittisk polis slog till mot vad de trodde var en storskalig cannabisodling. I stället hittade de en illegal bitcoingruva som stal elektricitet värd tusentals pund från elnätet, skriver CNBC.

ANNONS
ANNONS

När West Midlands Police slog till mot industriområdet Sandwell utanför Birmingham i norra England var det för att de hade goda grunder att tro att det odlades cannabis i stor skala:

Många människor var på besök på udda tider på dygnet, kablar och ventilation tydde på en omfattande verksamhet och drönarkameror visade att mycket hetta kom från byggnaden.

Ingen joint – men 100 datorer

Dessa är alla “klassiska tecken” på cannabisodlning, säger polisen enligt CNBC. När polisen slog till hittade de dock inte en endaste joint. Däremot fanns det 100 datorer som alla sysslade med “bitcoin mining”, en process där datorerna löser komplexa matematiska ekvationer för att möjliggöra transaktioner i blockkedjan och sedan får en bit av den digitala valutan som ersättning.

“Det är verkligen inte vad vi förväntade oss. Det hade alla kännetecken för en cannabisodlingsuppsättning och jag tror att det bara är den andra sådana kryptogruvan vi har stött på i West Midlands”, säger Jennifer Griffin, polissergeant i Sandwell, i ett uttalande.

Elektricitet för tursentals pund

Processen är väldigt energiintensiv på grund av den mängd elektricitet datorerna behöver. Bitcoin har ett koldioxidavtryck i storleksordningen av hela Nya Zeeland, med 36,95 megaton koldioxid årligen, enligt Digiconomist.

Den bitcoingruva som polisen hittade hade kopplat upp sig mot huvudnätet och stulit elektricitet för tusentals brittiska pund.

”Min förståelse är att gruvdrift för kryptovalutor inte i sig är olagligt, men det är tydligt att stjäla el från elnätet är olagligt”, säger Jennifer Griffin.

Flera länder överväger att förbjuda bitcoinbrytning, bland annat Iran och den kinesiska regionen Inre Mongoliet har kommunicerat sådana planer under den senaste tiden.

Läs mer: Köpte pizza för bitcoin värda 30 miljarder nu – ångrar inget

ANNONS
ANNONS
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.