Bitcoin och ether sätter nya kryptorekord. På tisdagsmorgonen svensk tid handlades bitcoin till över 68 500 dollar och ether kostade mer än 4 800 dollar.

ANNONS

Bitcoin steg 3,6 procent till 68 513 dollar per bitcoin, vilket är den högsta nivån hittills. Ether handlades till 4 825 dollar efter en lite mindre uppgång. Bitcoin är upp 130 procent i år, och ether är upp 550 procent. Detta efter ett rejält ras i somras, där bitcoin under en period kostade mindre än 30 000 dollar.

Kryptovalutornas framfart härleds av analytiker till oro över inflationen där krypto fungerar som en hedge, rapporterar Bloomberg.

”Det här utbrottet för Bitcoin kan signalera starten på en sista push-up för det fjärde kvartalet innan kryptomarknaden visar en mer uttalad konsolidering in i nästa år”, skriver Fundstrat i en teknisk-strategirapport enligt Bloomberg.

Fed varnar för sårbarhet

Tidningen rapporterar också om att den amerikanska centralbanken Federal Reserve varnar för att priserna på tillgångar som kryptovalutor är sårbara om marknaden försämras.

Fed flaggar också för faror kring så kallade stablecoins (som exempelvis Tether som Dagens PS rapporterade om i höst), de kryptovalutor som antar ha ett konstant värde mot exempelvis dollarn.

Ligger Elon Musk bakom?

En annan teori kring nya kryptorekord handlar om Elon Musk, världens rikaste man. Han har i dagarna haft en omröstning på twitter som innebär att han ska sälja 10 procent av sina aktier i Tesla.

Musk är en känd förespråkare för kryptovalutor sedan länge, och det spekuleras nu i vad han tänker göra med pengarna från försäljningen – kanske satsar han hårdare på kryptovalutor? Musk har tidigare sagt att han skulle vilja se Bitcoin lyckas och att han personligen har köpt Bitcoin, Ether och Dogecoin. Denna frågeställning kan också vara en faktor till att priset nu går upp.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Peter Thiel: Höga kryptopriser tecken på inflation [Dagens PS]

Läs även: Elon Musk säljer för 185 miljarder i Tesla – efter omröstning [Dagens PS]