När El Salvador gjorde bitcoin till officiell valuta tidigare den här månaden, lade man infrastrukturen i blockkedjan algorand. Den senaste tiden har plattformen ökat med 60 procent. 

ANNONS

Myntet algo har gått upp 490 procent de senaste tolv månaderna, enligt CoinGecko. I likhet med solana och cardano är algorand ett alternativ till ethereum, skriver CNBC.

Så vad är det som är speciellt med algorand?

De som gillar blockkedjan säger att den är snabbare och mer decentraliserad än alternativen.

Den kan inte bara hantera tusentals transaktioner per sekund. Transaktionerna avslutas också – det vill säga blir fullständiga och irreversibla, inom fyra sekunder.

Bästa kedjan för värdepapper

Algorand är också en ”multi-asset blockchain”.

Det betyder att du kan lista vilken tillgång som helst förutom algo – inklusive kryptovalutor, stablecoins, spelpoäng, inköp, fastigheter och andra enskilda unika tillgångar – på algorands blockkedja. Det går snabbt och kostar lite.

Mekanismen som används för att representera de här tillgångarna kallas algorand standard asset.

ANNONS
ANNONS

Det kan fungera i vissa fall på ethereums blockkedja, men det kommer att vara långsammare och dyrare att skicka.

McClurg, är chefsinvesterare på Valkyrie Investments, som har en trust för Algorand. Han menar att algorand är särskilt värdefull för den som vill göra transaktioner med värdepapper.

“Historiskt har de byggts på ethereum, men algorand är egentligen den enda andra blockkedjan utanför ethereum som kan stödja värdepapper, och den teknik som algorand använder är klart överlägsen ethereum. Det finns egentligen inga andra val just nu.”

Enklare decentralisering 

Decentraliseringen är ett av de mer utmärkande dragen hos  algorand, enligt Arul Murugan. Han är grundare och delägare i Borderless Capital, som investerar i startups byggda på algorands blockkedja.

Deltagare på ethereum kan inte delta utan att låsa en del av sina mynt i nätverkets blockkedja, men vem som helst som äger en algo kan delta när datablock skrivs in i blockkedjan.

Decentraliseringen garanterar att inget nätverk koncentreras bara till en person eller grupp.

Brygga mellan traditionellt decentraliserat

Algorand har också kapaciteten att sammanföra traditionella finanser med decentraliserade, tror en del bedömare.

ANNONS
ANNONS

Till exempel antog El Salvador bitcoin som officiell valuta tidigare det här året, men blockkedjan som de vill bygga sin finansiella infrastruktur på är algorand.

”Du har svept in bitcoin i algorand och har även den amerikanska dollarn i algorand.” säger Murugan.

”Folk kan använda sina bitcoin på samma sätt som de kan använda dollarn. Det kostar dem mindre än en cent och tar ungefär fyra sekunder att verifiera.”

Murugan säger att Algorand stödjer fler stablecoins, alltså kryptovalutor vars kurs är knuten till en officiell valuta, än någon annan blockkedja. Just nu förs diskussioner med minst 25 centralbanker om att skapa digitala valutor av deras mynt genom algorand.

Läs också:

Hamster handlar krypto – spöar marknaden
Det krävs om DeFi ska utmana bankerna