Krypto-valutorna blomstrar i Indien. Både antalet investerare och mängden investerat kapital har rusat det senaste året.

ANNONS

Kryptovalutorna har tagit Indien med storm. Investeringar i kryptovaluta har under det gångna året ökat från 200 miljoner dollar till nästan 40 miljarder dollar, enligt Bloomberg.

Den dagliga handeln på de fyra största kryptobörserna i Indien har på ett år gått från 10,6 miljoner dollar till 102 miljoner dollar, enligt CoinGecko, ett analysföretag som specialiserar sig på kryptovalutor.

Ökningen kommer från att fler indier, särskilt de i åldrarna 18 till 35, är mindre intresserade att äga guld och letar efter bättre alternativ.

Föredrar transparensen

”Jag lägger hellre mina pengar i krypto än i guld.” säger den 32-åriga entreprenören Richi Sood till Bloomberg. Hon har använt en del av hennes investeringar i krypto för att finansiera hennes senaste affärsidé.

”Krypto är mer transparant än både guld och fastigheter och har bättre avkastning på kort sikt.”

ANNONS
ANNONS

Hon är en av de ca 15 miljoner indier som har investerat i valutan enligt analysföretaget Chainanalysis. Det kan jämföras med de 23 miljoner amerikaner och de 2,3 miljoner britter som regelbundet handlar i valutan.

”Det är lättare att investera i krypto än guld. Du kan köpa det online utan att behöva verifiera din transaktion, såsom krävs med guld.” säger Sandeep Goenka till Bloomberg, entreprenör och representant för industrin i regeringens förhandlingar om reglering av marknaden.

Domstolsbeslut har ökat handel

Handeln har rusat sedan Indiens högsta domstol strök ett domstolsbeslut från 2018 som förbjöd all handel med kryptovalutor för banker. Men orosmoln finns kvar på horisonten.

Centralbanken har uttryckt sig negativt och regeringen la ett förslag om att förbjuda all handel med kryptovalutor för sex månader sen. Detta har lett till att flera större investerare håller tyst om sina innehav.

Ännu är handeln relativt liten i Indien. Indiernas investeringar på 40 miljarder dollar är betydligt mindre än Kinas som ligger på 161 miljarder dollar, enligt Chainanalysis, och det är en bråkdel av de ca 1425 miljarder dollar som indier har i guld.

Men om en yngre generation ändrar sina preferenser så kan Indien bli en gigant på marknaden.

ANNONS
ANNONS

Relaterade artiklar:

Bröderna försvann med 30 miljarder i bitcoin. Dagens PS

Superinvesteraren satsar på krypto. Dagens PS