FN:s klimatmöte COP27 startade på söndagen när representanter från omkring 200 länder träffades i Egypten. Redan nu står det klart att mötet befinner sig i en rejäl motvind.

ANNONS

Hittills har FN:s klimatmöten mestadels lett till mycket prat och lite action. Världens samlade globala utsläpp fortsätter ungefär som ”business as usual” även om många länder enskilt har minskat sina utsläpp. En färsk FN-rapport visar att de globala utsläppen kommer öka med över tio procent till 2030, jämfört med 2020, och det går givetvis inte linje med att forskarna säger att att vi måste sänka utsläppen med 43 procent fram tills 2030 för att hålla oss inom en 1,5 graders höjning.

Lovat att betala ut pengar

De rika länderna har tidigare lovat att betala ut pengar till de fattiga – som ersättning för att ha orsakat klimatförändringarna som framför allt slår hårt mot fattiga länder – som översvämningarna i Pakistan tidigare i år, skriver Reuters. 

De pengarna har dock ännu inte betalats ut och trots att de ämnet kommer stå högt på dagordningen i COP27, så ser det inte ut som att de rika länderna kommer öppna sina plånböcker i år heller – eftersom de numera kommer säga att kriget i Ukraina redan kostar alltför mycket.

Som om det inte var nog så blickar många länder som bekant redan tillbaka på fossila källor, och det handlar inte bara om Kina utan även om USA och EU-länder. De vill ha pålitliga energikällor i sina mixar, när energipriserna skenar.

Förhandlar på egen hand vid klimatmöte

Det ser alltså mörkt ut för COP27, och det verkar som att även detta klimatmöte blir platt, samtidigt som utsläppen ökar. Istället har allt fler länder börjat titta på att förhandla utanför de formella FN-förhandlingarna – vilket kan gå mycket snabbare eftersom de då inte behöver ett enhälligt godkännande.

”Vad som behövs är en mosaik av tillvägagångssätt”, säger Alex Scott, klimatexpert på tankesmedjan E3G.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Experter: Bäst klimatkompensation i havet [Dagens PS]

Läs även: Så kan solkraft sänka svenska elpriser [Dagens PS]