Klarna ökar i värde. I mars steg värderingen till ungefär 260 miljarder kronor i senaste nyemissionen och aktiekursen stiger rejält.

ANNONS

Tillväxthungriga investerare fortsätter att lockas av Klarna. I början av mars tog bolaget in 8,5 miljarder kronor i kapital och blev Europas högst värderade privata fintechbolag.

Det nya bolagsvärdet blev 260 miljarder kronor. Det är en högre värdering än flera svenska storbanker och en värdeökning med 180 procent jämfört med ett år tidigare.

Förlust skrämmer inte investerarna

Förra året hade Klarna intäkter på 10 miljarder kronor och gjorde en förlust på 1,4 miljarder kronor. Högt upphaussade förväntningar i förlustbolag brukar skrämma investerare, men inte i fallet Klarna, det skriver Breakit.

Klarna-aktien har i stället fortsatt stiga efter nyemissionen. Enligt mediekanelens källor har den senaste tiden flera aktieförsäljningar gjorts, till en värdering på cirka 320 miljarder kronor, vilket innebär en kursuppgång på mer än 20 procent.

Placerare med stor riskaptit

Det här är ett tecken på stor optimism och riskaptit bland placerare, men betydelsen av den ”inofficiella” värderingen ska inte överdrivas.

Generellt sett ses en ny kapitalrunda där ett bolag tar in miljardbelopp, som Klarna gjorde i mars, som en mer officiell värdering.

Har ändå betydelse

Men de mindre affärerna i gråhandeln, handeln med onoterade aktier, har ändå betydelse. Dock utgör de inte på samma sätt ett riktvärde för hur bolaget kommer värderas vid en kommande börsnotering.

Den inofficiella handeln med Klarnas aktier sker via professionella aktiemäklare och investmentbanker, privatpersoner kan dock ändå haussa upp aktiekursen om efterfrågan blir stor nog.

Ska expandera i USA

Pengarna som Klarna tog in på nyemissionen i mars ska bland annat användas till en fortsatt expansion på USA-marknaden. Vad gäller intäkter och resultatbidrag är i dag Norden och de tyskspråkiga länderna dominerande för bolaget.

ANNONS
ANNONS

Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski berättade dock i en intervju i Breakit den 19 maj, att USA växer snabbt och kan gå om Tyskland som bolagets största marknad inom ett år.

Prestationen i Europa är imponerande, men att lyckas i USA är troligtvis det enda sättet för Klarna att växa in i den nya toppvärderingen, skriver Breakit.

Läs mer: Klarna rekryterar Google-topp [DagensPS]