Mastercard-ägda inkubatorn Lighthouse Massiv driver en tävling där de korar vårens mest framstående social impact-bolag. Fredagen 29 maj utses tre finalister som ska demonstrera sitt arbete för en ledningsgrupp. Vinnaren får stöd av Mastercard för att jobba för samhällsförändring. 

ANNONS

Följande är de nominerade företagen, som bland annat inkluderar företag som omvandlar torr jord i Afrika till fertil jord, fintech-bolag som hjälper kvinnor i utvecklingsländer att öppna bankkonto och teknikbolag som har skapat interaktiva koldioxidmätare.

Hiveonline

Ett danskt företag som dokumenterar småföretags affärsinitiativ, och därefter presenterar en bedömning av deras rättspatos för investerare. Hiveonline jobbar via en digital modell med blockchain-investeringar, så att kapital kan säkras utan formella finansieringsrundor.

Normative

Ett mjukvarubolag från Stockholm som tillhandahåller ett program för hållbarhetsdokumentation. Normative jobbar för att hjälpa företag och investmentbolag över hela världen att förbättra sitt miljöarbete.

Jamii.one

Ett Köpenhamnsbolag som hjälper finansiellt utsatta kvinnor i utvecklingsländer att  ta del av finansiella tjänster på nätet och starta ett bankkonto. Detta görs via företagets app.

Desert Control

Ett norskt climate tech-bolag som omvandlar torr jord och ökensand till brukbar mark. Detta görs genom att företagets egna lera används, vilket gör att torr mark kan ta upp vatten och näringsämnen.

ANNONS
ANNONS

Red Flash

Ett Stockholmsbolag som vill öka frekvensen av formell skatteindrivning i Afrika. Genom en app kan småföretagare och aktörer i den ”informella sektorn” få kontakt med statliga aktörer, vilket minskar risken för utpressning.

Aion Sigma

Ett Helsinforsbolag som hyr ut smartphones till Afrikanska kunder och små- och medelstora bolag. Kunderna har ofta inte tillgång till smartphones på grund av bristande internettillgång, svår finansiell situation eller avsaknad av kreditmöjlighet.

Soelstroem*

Ett danskt mjukvarubolag som utvecklar IoT-produkter som används inom solenergi-branschen i utvecklingsländer. Med teknologin tjänar energibolagen pengar på de hållbara val de gör.

Impactr

Ett danskt bolag som skapar miljöfokuserade lösningar för kunder och ger förslag på livssteg man kan ta för att öka hållbarhet.

Carbon Countable

Ett danskt företag som har utvecklat en plattform för små- och medelstora företag, vilken används för att mäta deras koldioxidutsläpp. Databaserad information visar vilka steg företagen kan ta för att minska sina utsläpp.

Betaling Danmark

Ett danskt finansbolag som hanterar kunders fakturor. Varje gång en faktura betalas så donerar Betaling Danmark pengar till klimataktörer, välgörenhet och miljöfokuserade lokalaktörer.

ANNONS
ANNONS

*De fyra sista bolagen är en del av ett ytterligare inkubatorprogram som samarbetar med Mastercard .

Se mer på Lighthouse Massivs hemsida.

Läs mer: Sociala entreprenören vill lyfta ”impact investing” [Dagens PS]