I spåren av coronaviruset ökar användandet av kontaktlösa betalningsmetoder i Norden. Vårens ökning är sju procentenheter högre än förra året. Och danskarna ligger långt före svenskarna i anammandet av den nya tekniken. 

ANNONS

Det är danska betaltjänstföretaget Nets som har gjort en undersökning av de nordiska ländernas användning av kontaktlösa betalfunktioner.

Den visar att andelen som väljer att betala kontaktlöst i länderna steg från 40 till 45 procent de första 16 veckorna förra året. I år har samma siffra gått från 57 till 69 procent, alltså en ökning med 12 procentenheter.

Sverige ligger dock inte i framkant när det gäller att betala genom att ”blippa”. Faktum är att vi är sämst i norden.

I Danmark ökade de kontaktlösa betalningarna under fem veckor 2020 från 80.8 procent till till 83.4 procent. I Sverige var samma ökning 47.4 procent till 50.2 procent. Tvåa på listan över mest ”blippande” landet är Finland, följt av Norge.

Betaltjänstföretaget Nets inköpschef är dock imponerad över utvecklingen i Norden. I ett uttalande säger Robert Hoffman ”Bekvämligheten med ´tap and go´-betalningar har alltid varit populära i Norden, men vi har aldrig sett en sådan här adaptionsgrad. Vi tänker alla på att minska spridningen av Covid-19, så jag är glad att meddela att de nordiska konsumenterna svarar på WHO:s rekommendationer och önskemålen från handlare, genom att välja kontaktlös betalning när det är möjligt”.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Småföretag i bräschen för ny betalteknik [Dagens PS]