Bitcoins volatilitet följer den amerikanska marknaden som oroas över räntehöjningar och om ekonomin ska återhämta sig. Den skakiga kryptomarknaden lär fortsätta framöver.

ANNONS

Bitcoin föll med 20 procent mellan fredagen och lördagen, vilken är en av de senaste svängningarna som visar kryptons volatilitet, skriver The Economist.

Följer den amerikanska marknaden

Även ethereum har svängt kraftigt och på sistone följer kryptovalutorna den amerikanska marknaden som avslöjar att den ekonomiska revanschen kanske inte kommer så snabbt som många hade hoppats.

USA:s arbetslöshetssiffror föll med 0,4 procent till 4,2 procent i november, vilket är den lägsta siffran sedan pandemin startade.

Samtidigt oroas investerare att räntan kan vara på väg att höjas tidigare än beräknat, vilket sänker avkastningen på mer riskfyllda tillgångar. Samtidigt har omikronvarianten som bekant skakat om marknaderna.

En finansiell tillgång

Krypto är fortsatt en volatil tillgång och även om de ses som digitala valutor så behandlar innehavarna dem inte som betalningsmedel utan som finansiella tillgångar. Förra året handlades mindre än 20 procent av alla bitcointillgångar aktivt – det mesta sitter på långtidskonton. Det betyder att handeln inte behöver vara särskilt stor för att priserna ska förändras drastiskt.

I takt med att mer etablerade investerare blickar mot krypto kan de dock bli mindre volatila över tid, samtidigt som reglering är på gång från många länder där Europeiska centralbanken till exempel har godkänt ett ramverk för övervakning av digitala betalningar, inklusive vissa kryptovalutor.

ANNONS
ANNONS

Allt eftersom ett osäkert ränteläge fortsatt skakar om marknaderna tillsammans med åtstramningar från myndigheterna ser det ut som att osäkerheten för krypto fortsätter.

Läs även: Nytt kryptoinstrument på börsen öppnar för reglerad handel [Dagens PS]