Ekonomitjänsten Tink är i dagsläget värderat till 4 över miljarder kronor och har nyligen köpt upp spanska Eurobits. Till Di säger grundarna att de tror att bankvärlden kommer att göra en omställning. 

Med över 2.500 banker kopplade till deras tjänst är Tink redan klassade som Europas ledande open banking-plattform. Nästa steg blir att nåt ut till resten av världen, säger Tink-grundaren och dess Chief technology officer (CTO) Fredrik Hedberg till Di.se (obs. betallänk).

Han säger även att äldre banker kommer att ha svårt att konkurrera i framtiden.

”Vi ser redan en uppdelning mellan de banker som förstår och de som inte förstår. De som lyckas kommer att vara de digitalt progressiva medan det i södra Europa finns en skara klassiska banker som inte kommer ha möjlighet att genomgå den här transformationen. De kommer nog tyvärr inte att finnas kvar”, säger han till Di.se.

ANNONS
ANNONS

Förra året köpte Tink upp spanska betaltjänsten Eurobits och nyligen köpte Visa upp amerikanska tjänsten Plaid, som också verkar på marknaden. Fredrik Hedberg spår en snävare marknad i framtiden.

”Vårt mål är bli nästa generations Visa eller Mastercard. Vi tror att det här kommer att bli ett väldigt tufft globalt spel och att det kommer att krävas oerhörda investeringar för att bli nummer ett eller två. Fler kommer det inte finnas plats för”, säger Fredrik Hedberg till Di.se om open banking-marknaden.

Fredrik Hedberg säger även att företaget inte har planer på att bli en egen bank, utan vill förbli en teknikleverantör.