Sedan starten 2004 har 21grams växt till att bli en av de största distributörerna av fysisk och digital post i Norden. Nu meddelar bolaget att de förvärvas av en europeisk storspelare.

annons
annons

Stockholmsbaserade 21grams har över 3 000 företagskunder som använder bolagets tjänster för att distribuera post till konsumenter.

Bolaget omsatte förra året 770 miljoner kronor, med ett resultat på 46 miljoner kronor.

Nu står det klart att 21grams blir uppköpta av det belgiska bolaget United Post, till en prislapp på 350 miljoner kronor, skriver Di.

”Vår gemensamma ambition är att bli ledande inom den föränderliga postmarknaden där digital distribution, e-handel och betalningar idag smälter samman”, säger Stefan Blomqvist, vd och grundare av 21grams.

Skifte mot betalningar

I dagsläget kretsar en stor del av 21grams verksamhet att underlätta distributionen av digitala fakturor – exempelvis mot konsumenters internetbank eller mobiltelefon.

ANNONS
ANNONS

United Post, som är börsnoterat på Euronext i Belgien, bedriver i stort samma typ av verksamhet.

Hittills har United Post saknat en marknadsposition i Norden. Och Stefan Blomqvist konstaterar att förvärvet har en stor potential för båda bolag.

”Unified Posts tjänster blir en naturlig förlängning av vårt nuvarande erbjudande”, säger han.

Exit för riskkapitalet

Den huvudsakliga säljaren är riskkapitalbolaget Priveq Investment, som förvaltar kapital åt stora institutioner som Skandia och Fjärde AP-fonden.

Bolagsledningnen i 21grams stannar dock på sina befintliga positioner och blev i och med förvärvet ersatta med aktier i United Post.

ANNONS
ANNONS

”Tajmingen har att göra med den tidigare ägarbilden. Priveqs är på väg att avyttra innehav i sin fond, så det var dags för dem att släppa stafettpinnen”, förklarar Stefan Blomqvist

”Vi undersökte även finansiella köpare, men det känns bra att landa hos en industriell spelare med så många uppenbara synergier”, fortsätter han.

Läs mer: Nordens största portfölj mot notering