Fintechbolaget Corpia tar in 100 miljoner i kapital genom amerikanska kapitalförvaltaren Thiele Capital Management. Pengarna kommer i första hand användas till att skala upp Corpias egen utlåning till svenska småföretagare – en grupp som coronapandemin slagit hårt mot.

annons
annons

Corpia har utvecklat en teknisk plattform som med hjälp av AI gör processen med att låna ut pengar till små och medelstora företag mer effektiv samtidigt som kreditriskerna minskar. Nu går den amerikanska kapitalförvaltaren Thiele Capital Management in med pengar i bolaget och gör det därmed möjligt för Corpia att fortsätta expandera sin utlåningsverksamhet i snabbare takt.

– Det känns väldigt glädjande att som litet svenskt bolag lyckas attrahera en amerikansk investerare mitt under en global pandemi som resulterat i att många investerare blivit mer restriktiva med nya investeringar. Pengarna kommer att användas till att stärka vår låneaffär och möjliggör, att i ännu större utsträckning, kunna stötta svenska småföretag som haft ett tufft år, säger Dadmehr Fatehi, vd på Corpia.

Corpia är den enda svenska SME-långivaren på den svenska marknaden som även säljer sin tekniska lösning till externa parter. Tidigare i höstas tecknade bolaget ett omfattande avtal med den lettiska banken Citadele, som ett första steg i en internationell expansion. Långsiktigt kommer Corpias AI-modell att anpassas och skräddarsys för fler aktörer på andra marknader.

– Vår unika teknologi som ligger till grund för vår låneplattform ger oss en fördel både i kreditprocessen och i riskbedömningen, vilket är en av anledningarna till att vi kan locka både svenska och internationella investerare, säger Dadmehr Fatehi.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Mastercard klimatsatsar med svenska fintechbolaget