Digitala betalbolaget Square köper Afterpay, som är en av svenska Klarnas största konkurrenter i USA, för motsvarande 250 miljarder kronor. 

ANNONS

Australiensiska betalbolaget Afterpay erbjuder en ”köp nu, betala senare”-tjänst liknande svenska Klarnas. Företaget har runt 16 miljoner kunder.

Nu har Square, vars vd och grundare Jack Dorsey även är grundare och vd för Twitter, lagt ett bud på 29 miljarder dollar, motsvarande 250 miljarder svenska kronor, för Afterpay.

”Square och Afterpay har ett gemensamt syfte. Vi byggde upp vår verksamhet för att göra det finansiella systemet mer rättvist, tillgängligt och inkluderande”, säger Jack Dorsey.

Ska integreras i nuvarande appar

Squares plan är att integrera Afterpay i bolagets existerande appar och tjänster, och hoppas att ”köp nu, betala senare”-konceptet ska göra att bolaget kan kapitalisera på det skiftande konsumentbeteendet särskilt bland unga, enligt Squares finanschef Amrita Ahuja.

”Det skiljer sig mycket från den traditionella konsumentfinansierade affärsmodellen. Sedan våra grunddagar har vi sett det som en viktig prioritet för våra kunder, vare sig köpmän eller konsumenter, att få snabb tillgång till medel”, säger hon till Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Afterpay är börsnoterade i Sydney och ska enligt planen köpas ut från börsen. Square är börsnoterade i USA med ett börsvärde på nära 970 miljarder kronor. Betalningen ska ske i nytryckta aktier och förväntas bli klar under det första kvartalet 2022.

Läs mer: Square köper Jay-Z:s musiktjänst Tidal