Under de två senaste åren har helt nya verksamheter byggts runt blockkedjor och kryptovalutor.

Framsteg inom blockkedjan Ethereum har möjliggjort utveckling inom decentraliserad finans – vilket användare förkortar som DeFi.

DeFi beskrivs av Techradar som den fulländade ambitionen bakom kryptovalutor. Nämligen att skapa ett fullbordat finansiellt system som inte är kontrollerad av en aktör och där mellanhänder inte behövs.

Tillväxten för DeFi har varit spektakulär.

Nära 25 miljarder dollar är i nuläget placerad i DeFi-kontrakt jämfört med 1 miljard dollar för ett år sedan, skriver Techradar med hänvisning till DeFi Pulse.

Inget behov av banker

Genom DeFi-kontrakt kan användare både ta ut lån och låna ut pengar i kryptovalutor oberoende på identitet och privatekonomisk historia.

Decentraliserade handelsplatser möjliggör på detta vis låneverksamhet mellan individer och behovet av en mellanhand som förvarar det utlånade kapitalet försvinner.

”DeFi appar är byggt runt smarta kontrakt, som traditionella DApps, men de siktar på att decentralisera hanterings- och förvaringsrollen i applikationen”, säger Michael Beck, projektansvarig på DeFi riskhanteringsfirman Union

ANNONS
ANNONS

”Det är fördelaktigt från DeFi:s perspektivt eftersom folk lägger ner stora värden i smarta kontrakt, så de vill veta att det inte är en enskild person som kan rycka undan mattan för dem”, fortsätter han.

Läs mer: Så utmanar bitcoin guld som reservvaluta [Dagens PS] >>