En undersökning utförd av Ipsos Norm på uppdrag av Fundler visar att 40 procent av svenskarna inte har något pensionssparande över huvud taget. Vilket innebär att de missar pensionsmålet med cirka 1,8 miljoner kronor. 

18 500 kronor efter skatt. Det är den månatliga snittsumman svenskarna uppger att de behöver för att klara sig som pensionärer. I dag ger den allmänna pensionen i snitt 11 000 kronor i månaden, vilket innebär att man behöver en privat pensionsutbetalning på 7 500 kronor varje månad för att komma upp till önskad nivå.

En 30-åring behöver således spara 820 kronor* för att nå pensionsmålet på 1,8 miljoner vid 65 års ålder, för att få en extra utbetalning på 7 500 kronor i månaden i 20 år framåt. En 20-åring behöver däremot endast spara hälften så mycket varje månad för att nå målet vid pensionsåldern.

– En viktig nyckel med pensionssparandet är att komma igång tidigt. Då har vi tiden på vår sida och kan nyttja den så kallade ränta-på-ränta-effekten maximalt. De första åren händer det inte så mycket, men eftersom utvecklingen är exponentiell blir avkastningen stor över tid. En 20-åring som sparar 400 kronor i månaden under 45 år, når ett sparande på 2 miljoner kronor där själva avkastningen utgör hela 1,8 miljoner kronor. Det är inte för inte Einstein kallade ränta-på-ränta-effekten för världens åttonde underverk, säger Jacob Liebermann, rådgivningschef på Fundler.

ANNONS
ANNONS

Undersökningen visar dock att endast 17 procent i åldrarna 18–25 år har börjat pensionsspara privat. Har man inte kommit igång tidigt finns det andra knep att ta till för att få ut mer av pensionssparandet.

Data från Fundlers pensionsanalys visar att det med små insatser finns utrymme att öka värdet på den slutgiltiga pensionen, även för den som är lite äldre. Framförallt handlar det om lägre avgifter och anpassad risk till sparhorisonten.

* Uträkningen är baserad på att pengarna sparats i aktiefonder med en genomsnittlig avkastning på 8 procent om året. Stockholmsbörsen har i snitt ökat med cirka 8,5 procent per år mellan 1999–2019. Inflation och kapitalskatt har inte räknats med i exemplet.

Läs mer: Tung topp larmar om pensionerna: ”Ohållbart”