Kryptovalutan som kan krossa bitcoin i värde, den existerar redan och siktet är inställt på att inom kort göra den mer hållbar.

Miljön tar mycket stryk i utvinningen av kryptovalutor och just detta fick Teslas vd Elon Musk att gå ut och deklarera att inga fler bilköp accepteras med bitcoin.

Tillsammans med förbudet i Kina har det fått bitcoin att rasa ner i källaren.

Rasat nästan 28 000 dollar

”I skrivande stund kostar en bitcoin knappt 37 000 dollar – vilket är nästan 28 000 dollar mindre än högstanoteringen från april”, skriver Svenska Dagbladet där den nederländske ekonomen Alex de Vries ändå menar att loppet inte är kört för kryptovalutor ur hållbarhetssynpunkt.

Alex de Vries uppges arbeta med dataanalys för Nederländernas centralbank och driver sajten Digiconomist med fokus på digitala trender. Han säger till SvD att kryptovalutan ethereum, som är näst störst, har ambitionen att bli mer miljövänligt.

I dagsläget sker utvinningen på samma sätt som med bitcoin. Det är lika energikrävande.

Men den rysk-kanadensiske grundaren Vitalik Buterin hoppas kunna byta till ett system med betydligt mindre miljöpåverkan senare år, framgår det.

Kan krossa bitcoin i värde

”Proof of stake” kallas systemet där den som vill utvinna kryptovaluta går in med redan existerande kryptovaluta i stället för datorkraft som insats.

”Vitalik Buterin har sagt att han inte vill bli ihågkommen för en kryptovaluta som slukar lika mycket energi som ett helt industriland. Med ’proof of stake’ slipper man både den höga energikonsumtionen och specialutrustningen som bara funkar för utvinning av kryptovaluta och som snabbt blir utsliten och leder till massa elektroniskt avfall”, säger Alex de Vries till SvD.

ANNONS
ANNONS

Den nederländska experten tror att kryptovalutan står inför ett paradigmskifte om man lyckas.

”Om de klarar av att implementera systemet till fullo, vilket kommer att bli en utmaning, tror jag att ethereum skulle bli värt mycket mer än bitcoin eftersom folk vill ha det mest hållbara alternativet. Bitcoin skulle kunna bli obsolet eftersom alla börjar använda ethereum i stället.”