Kaoset runt Ant Group och Jack Ma fortsätter. Nu har den kinesiska centralbanken offentliggjort ett förslag som kan resultera i att den kinesiska fintechjätten bryts upp.

Det nya förslaget kan ge kinesiska myndigheter befogenheter att utreda bolag som kontrollerar över hälften av marknaden för online-transaktioner.

Ant Group, grundat av Alibaba-toppen Jack Ma, kontrollerar i dag 55 procent av online-betalningsmarknaden och det nya förslaget kan leda till att fintechjätten bryts upp i flera mindre bolag.

En sådan åtgärd skulle leda till att bolagets värdering rasar ner till cirka 900 miljarder kronor från en toppvärdering på 2 000 miljarder kronor.

Det skriver Bloomberg News.

Ma tillbaka – men inte till ett bättre läge

Dagen PS har tidigare skrivit om hur fintechbolaget Ant Group var tänkt att bli en av fjolårets största fintechnoteringar.

ANNONS
ANNONS

Börsnoteringen stoppades dock av kinesiska myndigheter och efter att Ant Group var tvungna att återbetala pengar till investerare gick Jack Ma under jorden i tre månader.

Jack Ma dök åter upp i veckan. I ett kortare videoframträdande förklarade den kinesiska affärsmannen att han skulle fokusera mer på välgörenhet.

Bedömningen i onsdags var att Mas framträdande symboliserade en förbättrad relation till kinesiska myndigheter.

Dock visade sig bedömningen vara felaktig och nu har den kinesiska centralbanken nu valt att ta i med hårdhandskarna.

Hårt slag

Med det nya förslaget står den kinesika centralbanken redo att utreda Ant Group för monopolbeteende på betalningsmarknaden.

ANNONS
ANNONS

I fall centralbanken bekräftar Ant Groups monopolstatus och väljer att bryta upp bolaget kan värdering på fintechjättens betalningstjänst halveras, skriver Francis Chan, analytiker på analystjänsten Bloomberg Intelligence.

”Ant Groups värdering kan rasa ännu mer om bolagets betalningsverksamhet tvingas att brytas upp på grund av potentiella monopolutredningar av den kinesiska centralbanken”, skriver Chan i en analys.

Läs mer: Alibabas grundare har plötsligt dykt upp